Kâzım GÜLEÇYÜZ

[email protected]

Yargıtay kararının Adalet Bakanı, OHAL’de ara formül arayışlarının Ekonomi Bakanı tarafından duyurulduğu anormal bir süreçten geçiyoruz.

Paspasa çevrilen hukukun lime lime edildiği ve sonu gelmeyen mağduriyetlerle adalet ve yargıya güvenin iyice dibe vurduğu son derece talihsiz bir süreç bu.

En önemli görevlerinden biri masumların hukukunu korumak olan yargının tam tersine en çok onları mağdur eder hale getirildiği bu süreç daha ne kadar sürer?

“Zulüm devam etmez, edemez” hakikatine yürekten inandığımız için, bu anormal gidişatın da sonunun yakın olduğundan asla şüphemiz yok. Birilerinin operasyonları bitirmemek için gösterdiği yoğun ve canhıraş gayretlere rağmen bu inançtayız.

Hukukta yeri olmayan ve vicdanlarda makes bulmayan zorlamaları, adaletin güvencesi olmaları gerekirken zulümlere payanda yapılan kimi kurumların talihsiz ve utanılası yaklaşımları da ibra edemez.

Evvelce  terör örgütü üyeliği suçlamasının sübutu için aranması gereken kriterleri sağlam bir hukuk mantığıyla ve bütün detaylarıyla birlikte tanımlamış olan Yargıtay içtihatları kayıtlarda duruyorken, onlarla çelişen konjonktürel Bylock kararının kalıcı bir itibar görmesi beklenemez.

Ve bu durum, aynı konuda AYM’nin almış olduğu ve hiçbir hukukî gerekçeye dayandırılamayan kararı için de geçerli.

Geçmişte laikçi zihniyetin dayatmalarına alet edilen kimi yargı kurumlarının bu çerçevede aldıkları hukuk dışı, ideolojik ve toplum gerçekleriyle çelişen kararlar nasıl kalıcı olamadıysa bunlar da öyle olacak.

Ama bu talihsiz kararlar sebebiyle yaşanacak mağduriyetlerin hukukî, vicdanî ve insanî yükü, vebali ve sorumluluğu o kararları alanların ve aldıranların peşini burada da, öbür tarafta da bırakmayacak.

“Herşey hukuk içinde yürüyor, yargı hiç olmadığı kadar bağımsız ve tarafsız, hâkim ve savcılar adalet için kılı kırk yarıyor” söylemlerinin sürekli tekrarlandığı bir ortamda tamgaz devam eden zulüm ve haksızlıklara alet olanlar, bunun hesabını kendi vicdanlarına dahi veremeyecekler.

İlâhî adalet eninde sonunda tecellî edip hükmünü icra edecek. İstisnasız herkes için.

***

- Bylock’taki çelişkili kararlar için “Hâkimlerin takdiri” diyen HSK Başkanvekili, bu takdiri “farklı” kullananların sürülmesini niye es geçiyor?

- Hâkimlik masumlar hakkında delilsiz tutuklama memurluğuna dönüştürüldüğü için habire mağduriyet üreten bu dönem utançla anılacak.