Coşkun’dan “onbirinci köy” sinyali!

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Bekir Coşkun medyaradar.com’a verdiği röportajda gündeme ilişkin çarpıcı tespitlerde bulundu. Coşkun, sadece medyayı değil, kendi gazetesini de topa tuttu. Ayrılma sinyalleri verdi.

İşte Alev Gürsoy Cimin’in röportajı;

Medyada en büyük problem olup bitenlerin kamuoyundan gizlenmesi. Asıl önemli sorun bu. Türkiye’de olup bitenleri medya toplumun gözünden kaçırıyor. Onun için sosyal medya önemli olmaya başladı zaten.

Medyada oldum olası bu iktidar yalakalığı vardı. Hep iktidara yakın gazeteler vardı ama durum bu kadar vahim değildi. Neden mi; çünkü o zaman karşı gazetedeki adam da benim kadar bayrağa, Türklüğe değer verirdi, laikliğin üzerine titrerdi, Atatürk’e değer verirdi. O da benim kadar Devrim yasalarımızdan, çağdaşlıktan, umutlarımızdan, hayallerimizden ödün vermezdi. Oradaki kavga başka. Bugün Abdullah Öcalan’la, Tayyip Erdoğan’ın anlaştıkları konuyu Öcalan, Nevruz açıklamasında işledi. İslami Cumhuriyet’ten bahsediliyor. Ulusal-Milliyetçilik-Türk kavramları yerine İslami bir yapı. Yani Milliyetçilik, ulusalcılık yerine ümmetçilik konuşuluyor. Bu durumda medyanın yaptığı oyun çok tehlikeli. O zaman tehlikeli değildi. Çünkü oradaki editör de değerlerine sahip çıkardı.

HÜRRİYET’TE AYRILMASI İLE İLGİLİ OLARAK

Bu sürecin bir parçasıydı. Bir tek ben değilim ki. Oktay Ekşi, Kurthan Fişek, Mümtaz Soysal, Emin Çölaşan, Rahmi Turan, Özdemir İnce. Tufan Türenç. Say say bitmez.

Hürriyet bir defa Hürriyet değil. Amiral Gemisi batmakla kalmadı, filika oldu. Zodyak.

YILMAZ ÖZDİL OLMASA HÜRRİYET OKUNMAZ

Muhalif yazarlar da yok değil hani. Yılmaz Özdil, devam ediyor hala gazetede ve oldukça keskin yazılar kaleme alabiliyor. Yılmaz’ın hatrına zaten insanlar o gazeteyi okuyor. Allah’tan Yılmaz var, o olmasa gazete hiç okunmaz. Ben Yılmaz Özdil’i çok seviyorum ve okuyorum. Yazar kalmadı ki zaten. Bir de haberi toplumdan saklıyorlar. Olup bitenleri toplumun gözünden kaçırıyorlar. Nerde eski Hürriyet. Bitti. Bitti.

“GAZETECİLİĞİ SÖZCÜ YAPIYOR”

Gazetecilik muhalif gazetelerde yapılıyor. Cumhuriyet yapıyor. Sözcü yapıyor, Aydınlık, Yurt ve Yeniçağ yapıyor. İnternet siteleri de var. Cumhuriyet çok köklü ve önemli bir gazete. Adı Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’in adını taşıyor. Mustafa Kemal’in adını koyduğu bir gazete. Cumhuriyet’in ilk kurulduğundan beri tek arşive sahip gazete. Ben bu dönemde Cumhuriyet’in yapması gerekenleri yeterince yaptığını düşünmüyorum. Daha iyi muhalefet yapabilir diye düşünüyorum. Tek sebebi var bunun. O heyecanı o coşkuyu hissetmemek.

MESLEK HAYATIM BOYUNCA EN RAHAT ÇALIŞTIĞIM GAZETE CUMHURİYET

Meslek hayatım boyunca en rahat çalıştığım gazete. Bak Sözcü’dekiler de öyle. Çok özgürler. Emin var orada. Yakın arkadaşım. Gazeteciliği rahat yapıyorsun bu gazetelerde. Zaten bizim gibi insanlar en ufak müdahale olursa yazamazlar. Giderler.

Sözcü Gazetesi’nin patronu Burak Akbay, gazetecilikten başka iş yapmıyor. Belki büyük avantajları bu? Bizim de Yönetim Kurulu Başkanı gazeteci ama olmuyor işte bazen, olmayınca.

CUMHURİYET’TE GİDİŞAT İYİ DEĞİL

Gidişat iyi değil. Ama düzelme ihtimali var. Çünkü yeni kadro daha yeni başladı. Gazetedeki gidişat düzelmezse giderim

SÖZCÜ YERİNE CUMHURİYET’İ TERCİH ETTİM

Şu anda muhalefet yapan birçok gazeteden teklif geldi. Hatta yeni çıkacak bir muhalif gazeteden de. Doğrudur. Zaten ben Cumhuriyet’e gelmeden de Sözcü Gazetesi’nde birçok arkadaşım yazılar yazdı. “Hadi artık gel, seni bekliyoruz” diye. Ama onları kırmak uğruna ben Cumhuriyet’i tercih ettim, burada çalışmak istedim. Muhalif gazetelerden çok sayıda teklif alıyorum. Muhalefet yapan gazetelerin hepsini toplasak zaten etimiz budumuz ne?

BAŞBAKAN’I CİDDİYE ALMIYORUM

Başbakan’ın söylediklerini artık ciddiye almıyorum. Çünkü Başbakan’ın söylediklerinin birçoğu doğru değil. Kendi kendini devamlı yalanlayan bir insanın hangi sözüne inanayım ben? “Bunlar köpek severler, köpekle birlikte yatarlar, kaleminden pislik akıyor.” dedi. “Çek git” dedi bana. Şimdiye kadar Türkiye’de Başbakan’ın en çok saldırdığı gazeteci benim. Git diyor bana, nereye gideyim? Burada ölürüm de gitmem! Deli miyim ben?

MİLLİYET KENDİ YAPTIĞI HABERDEN KORKTU

Ben böyle kendi yaptığı haberden korkan gazeteyi de ilk kez gördüm.Ödleri patladı valla. O gün Derya zaten tüymüş gazeteden. Gazetecinin kendi yazdığı haberden korkması da ilginç. O duyguyu iyi bilirim. Stajyerken yaşamıştım taa 12 Mart’ta. O duyguyu bilirim. Bir anda havaya zıplar, sonra “Bu ne” der.

TAYYİP BAŞARIRSA NOBEL ÖDÜLÜNÜ ALIR

Geçen gün ben “Sayın” Öcalan dedim ama ironi yaptım. Bir bilsen nasıl tepkiler aldım. Yav etmeyin eylemeyin, tiye aldım. Alay ettim. Ama valla dilerim iyi olur. Eğer Tayyip bunu kıvırırsa zaten Başkan da olur. Ölünceye kadar da gitmez. Nobel Ödülü’nü alır.

Öcalan’a da bir şey olmaz. Çünkü kamuoyunu medya yolu ile çok iyi yönlendiriyorlar. Ama dilerim başarırlar. Bak bunu açık yüreklilikle söylüyorum. Tayyip’in ilk kez birşeyi başarmasını çok istiyorum. Aslında herşeyi başarmasını istiyorum ama bu Türkiye’nin geleceği neticede.