İİK’da yapılan değişiklikler nedeniyle 2004 yılında konkordato zorlaşacak.

2004 sayılı İİK’nın 286’ıncı maddesinde yapılan değişiklikle küçük işletmeleri Finansal Analiz raporundan muaf tutan düzenleme maddeden kaldırılmış, böylece konkordato talep eden bütün borçlulara finansal analiz raporu zorunluluğu getirilmiştir.

Ayrıca finansal analiz raporu “..makul güvence veren denetim raporu ile dayanakları.”  adını almıştır.

Makul güvence veren denetim raporu ile dayanakları raporunu verecek olan denetçilerin idari, hukuki ve diğer sorumlulukları 660 sayılı KHK’ye tabi tutulmuştur.

286’ıncı maddenin değişik hali:

Konkordato Ön Projesinin Önemi Konkordato Ön Projesinin Önemi

MADDE 286 - (Değişik madde ve başlığı: 7101 - 28.2.2018 / m.14) Borçlu, konkordato talebine aşağıdaki belgeleri ekler.

a) Borçlunun borçlarını hangi oranda veya vadede ödeyeceğini, bu kapsamda alacaklıların alacaklarından hangi oranda vazgeçmiş olacaklarını, ödemelerin yapılması için borçlunun mevcut mallarını satıp satmayacağını, borçlunun faaliyetine devam edebilmesi ve alacaklılara ödemelerini yapabilmesi için gerekli malî kaynağın sermaye artırımı veya kredi temini yoluyla yahut başka bir yöntem kullanılarak sağlanacağını gösteren konkordato ön projesi.

b) Borçlunun malvarlığının durumunu gösterir belgeler; borçlu defter tutmaya mecbur kişilerden ise Türk Ticaret Kanununa göre hazırlanan son bilanço, gelir tablosu, nakit akım tablosu, hem işletmenin devamlılığı esasına göre hem de aktiflerin muhtemel satış fiyatları üzerinden hazırlanan ara bilançolar, ticari defterlerin açılış ve kapanış tasdikleri ile elektronik ortamda oluşturulan defterlere ilişkin e-defter berat bilgileri, borçlunun malî durumunu açıklayıcı diğer bilgi ve belgeler, maddi ve maddi olmayan duran varlıklara ait olup defter değerlerini içeren listeler, tüm alacak ve borçları vadeleri ile birlikte gösteren liste ve belgeler.

c) Alacaklıları, alacak miktarlarını ve alacaklıların imtiyaz durumunu gösteren liste.

d) Konkordato ön projesinde yer alan teklife göre alacaklıların eline geçmesi öngörülen miktar ile borçlunun iflâsı hâlinde alacaklıların eline geçebilecek muhtemel miktarı karşılaştırmalı olarak gösteren tablo.

“e) Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşu tarafından Türkiye Denetim Standartlarına göre yapılacak denetim kapsamında hazırlanan ve konkordato ön projesinde yer alan teklifin gerçekleşeceği hususunda makul güvence veren denetim raporu ile dayanakları.”

 “Birinci fıkranın (e) bendi kapsamında düzenlenecek raporlar ve bu raporlara dayanak olacak denetimlerde, denetim kuruluşlarının faaliyetleri, hak ve yükümlülükleri, raporların inceleme ve denetimleri, bu raporlar sebebiyle doğacak idari ve hukuki sorumluluk ile diğer hususlar hakkında 26/9/2011 tarihli ve 660 sayılı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümleri uygulanır.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Adalet Bakanlığınca yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenir.”

Borçlu, konkordato sürecinde mahkeme veya komiser tarafından istenebilecek diğer belge ve kayıtları da ibraz etmek zorundadır.

Böylece konkordato talep eden bütün borçlular finansal analiz raporu yeni adıyla “..makul güvence veren denetim raporu ile dayanakları.”  raporunu düzenleyecek olan denetçilerin idari, hukuki ve diğer sorumlulukları 660 sayılı KHK’ya bağlanmıştır. Sorumlulukları artan denetçiler söz konusu raporları düzenlerken daha özenli davranmak durumunda kalacaklardır.

Anılan değişiklikler 2018 yılı sonuna kadar başvuracak şirketlere uygulanmayacaktır.

Bütün bu nedenlerle 2019 yılında konkordatonun bir hayli zorlaşacağı düşünülmektedir.

Av. Rahmi Ofluoğlu