Soru: Ben Tarım Bakanlığı bünyesinde 4/B li olarak çalışan bir personelim. Ben sizden bir konuda bilgi almak istiyorum. Aldığım bir eğitim sonucu görevlendirmeye çıkmaya başlayacağım ancak bu görevi yapmak istemiyorum. Görev yaptığım ilde de bu görevi yapacak olan tek ben varım. Benim bu görevi bırakma durumum var mı?

Cevap: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B bendinde; "B) Sözleşmeli personel: Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, kurumun teklifi üzerine Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşleri alınarak Bakanlar Kurulunca geçici olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir." denilmiştir.

6/6/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 4 üncü maddesinde; "Personel, sözleşmelerinde belirtilen görev yeri dışında çalıştırılamaz.

Görev yeri dışına geçici olarak gönderilenlerin gündelik ve yol giderleri, 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerinde saptanan süreyi ve 1 inci derece Devlet memurlarına ödenen harcırah miktarını aşmamak üzere sözleşmelerde belirtilir. Sözleşmeli personele geçici görev yolluğu dışında harcırah ödenemez." hükmü,

Esasların 6 ncı maddesinde ise, "İlgililer sözleşmelerinde belirtilen görev dışında başka bir işte çalıştırılamaz." hükmü yer almaktadır.

Yukarıdaki hükümlere göre, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi çerçevesinde sözleşmeli istihdam edilen personeller, görev yeri dışında (geçici görevlendirme hariç) ve sözleşmelerinde belirtilen görev dışında başka bir işte çalıştırılamayacaktır.

Anayasamızın "Kanunsuz emir" başlıklı 137 nci maddesinde yer alan; "Kamu hizmetlerinde herhangi bir sıfat ve suretle çalışmakta olan kimse, üstünden aldığı emri, yönetmelik, tüzük, kanun veya Anayasa hükümlerine aykırı görürse, yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir. Ancak, üstü emrinde ısrar eder ve bu emrini yazı ile yenilerse, emir yerine getirilir; bu halde, emri yerine getiren sorumlu olmaz. Konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz." hükmü gereğince, kamu çalışanlarının istisnalar haricinde verilen görevi yerine getirmekle yükümlü olduğunu belirtilmiştir.

Bu itibarla; sorunuzda bahsedilen görevin, görevinizle (özel bir meslek bilginiz, istihdam amacınız ve ihtisasınızla) ilgili olmaması veya görev yerinizin dışında sürekli bir iş olarak nitelendirilmesi durumları söz konusu ise, çalışmakta olduğunuz kurum ya da kuruluşa sözleşmenizi ve Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasları gerekçe göstererek itiraz etmeniz gerekmektedir. Yapılan itiraza İdarece olumsuz cevap verilmesi durumunda söz konusu idari işlem dava konusu edilebilecek olup yargı mercilerinden lehinize bir karar çıkmadığı sürece görevi yapmakla yükümlü olduğunuz kanaatindeyiz.

http://www.memurlar.net