İLK KADIN AVUKAT KİMDİR?

Peki ülkemizde avukatlık mesleğini seçen ve yapan ilk Kadın Avukat kimdir? Avukatların ekseriyetinin bu gün belki de hatırlamadığı bu isim Avukat Süreyya Ağaoğlu’dur.
Süreyya Ağaoğlu (1903, Şuşa - 29 Aralık 1989, İstanbul) Türkiye’nin ilk kadın avukatıdır. Aynı zamanda yazar da olan Ağaoğlu kadın hakları savunucularındandır.
 
Hukukihaber.net farkıyla, ülkemizdeki ilk kadın Avukat olan Süreyya Ağaoğlu’nun 1952 İstanbul Barosu’nda 302 sıra no (Çalışan avukat sıralaması) 1379 Baro sicil numarası ile kayıtlı olarak çalıştığı döneme ait 1952 Baro Levhasındaki resmini yayınlıyoruz.  

Ağaoğlu, İstanbul Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra ölümüne dek avukatlık mesleğini sürdürmüştür.
 
Milletlerarası Kadın Hukukçular Komisyonu’nun iki yıl başkanlığını yapan Ağaoğlu, Hür Fikirleri Yayma Derneği ile Türk-Amerikan Üniversiteler Derneği’nin kurucusuydu.
Süreyya Ağaoğlu’nun Londra’da Gördüklerim ve Bir Hayat Böyle Geçti adlı kitaplarıyla çeşitli hukuki makaleleri bulunuyor.

Bunlar dışında bir de Süreyya Ağaoğlu Çocuk Dostları Derneği adında bir özel çocuk bakım evi kurmuştur.

29 Aralık 1989'da İstanbul’da katıldığı “Kadın Hakları ve Çağdaşlaşma” konulu panelden ayrılırken düşmüş ve beyin kanaması geçirmiş ve daha sonra vefat etmiştir.
Kadın avukatlara öncü olan Ağaoğlu’na Allah’tan rahmet diler saygıyla anarız.  (Hukukihaber.net)