SÖYLEŞİ

LEYLA TAVŞANOĞLU-Cumhuriyet

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal hükümete çok tepkili. Hükümetin TBMMnin tatile girmeden hemen önce yeni avukatlık kanunu teklifini gündeme getirmesindeki amacın, bütün büyük barolarla birlikte Türkiye Barolar Birliğini (TBB) ele geçirmek olduğunu söylüyor. Kocasakal ayrıca özel yetkili mahkemelerin kaldırılıp yerlerine bölge ağır ceza mahkemeleri kurulmasının da hiçbir şey değiştirmeyeceğini, ismin değiştiğini ama cismin aynı kaldığını vurguluyor. Türkiyede yargı ve hukukun bu duruma düşmesindeki en büyük sorumluluğun genetiği değiştirilmiş aydınlar olarak tanımladığı bir aydın kesime ait olduğuna dikkat çekiyor. Türkiye bugün büyük bir aydın ihanetiyle karşı karşıyadırdiyor.

- Hükümet kanadı yeni bir avukatlık kanunu teklifi verdi. AKP hükümetinin bununla Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve bütün baroları ele geçirmeyi amaçladığı kaygıları var. Siz ne diyorsunuz?

Ü.K.- Bir kere zamanlaması ilginç. TBMMnin tatile girmesinden önceki son gün teklif verildi. Benim için üzücü olan eski Yozgat Barosu Başkanı şimdi iktidar partisinden milletvekili olan bir kişi ve arkadaşları tarafından bu teklif hazırlandı. Gerçi biz uzun zamandır böyle bir düzenleme yapılmak istendiğini biliyorduk.

Ortalıkta siyasi iktidara yakın bazı baro başkanlarının hazırladığı söylenen birtakım metinler dolaşıyordu. Bakın, Türkiyede bütün kurumlar ele geçirildi. Yargı tamamıyla teslim alındı. Şimdi sıra barolara geldi.

Avukatlık Kanunu 76. maddesinde barolara, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını, hak ve özgürlükleri toplum adına korumak, kollamak, gözetmek görevi veriyor. Barolar buna dayanarak yargılamalardaki aksaklıklarla, eksikliklerle, adil yargılamayla ilgili sorunlarla mücadele ediyor. Vatandaşların hak ve hukukunu koruyorlar. Bu da tabii ki iktidarları rahatsız ediyor. Ama özellikle bu iktidarı rahatsız ediyor.

Toplumun bütün kesimleri susturulmuş. En kötüsü de yargı tamamen ele geçirilmiş. O yüzden ben aylar önce ileri demokrasi masallarına karşı ileri faşizmden söz ettim.

- Peki, bunlar gerçek yargılamalar değil mi? Ortada bir hâkim kararı yok mu?

Ü.K.- Hâkim kararı hemen ve doğrudan hukuksal kılmaz. Yargı da bu şekilde ele geçirildikten sonra sesi çıkan, direnen, hukuku, hukuk devletini savunan neredeyse bir tek barolar kaldı.

O zaman da barolarla ilgili bir operasyon yapmak gerekiyordu. Şimdi onun için düğmeye bastılar. Amaç seçimle ele geçiremedikleri o baroları, delege yapısını değiştirmek suretiyle TBByi ele geçirmek.

Şimdi önerge verildi. Ekimde TBMM açılır açılmaz bu önerge ele alınacak. Ekimde İstanbul Barosu dahil aşağı yukarı bütün barolarda seçim var. Delegeleri bu şekilde belirlenmiş barolarla birlikte 2013 Mayısı’nda da TBB seçimi var. Bu delege yapısıyla da istenildiği gibi bir TBB yönetimi oluşturulacak.