Söyleşi İstanbul Barosu Kültür ve Sanat Komisyonu adına Av.Ömer Yasa’nın başkanlığında yapıldı.
 
Ömer Yasa öncelikle 1966 yılının Nisan ayında Türkiye radyolarında “Yontular ve Anıtlar” diye bir program yapmıştım. Bu programın amacı 1966 yılında Atatürk anıtlarına saldırılar vardı, o saldırıların saçmalığını Anıt’ın ne olduğunu anlatarak bunların belki önlenebileceğini düşünerek böyle bir programlar yayınlamıştım ve insanların en eski sanat eseri yontulardır diye programa girmişim dedi. Bu kısa anısından sonra Ömer Yasa,  konuk olarak gelen sanatçı Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un özgeçmişi hakkında bilgi verdi. Sayın Aksoy’un almış olduğu sayısız ödüllerini aktarmaya çalışsa da buna zaman yetmeyeceğini farkına vardı
 
Söyleyişi Av. Ömer Yasa’nın kısa açıklamasından sonra Kars’da yıkım çalışmaları devam eden İnsanlık Anıtı’nın tasarımcısı Heykeltıraş Mehmet Aksoy, genel anlamda yontuculuğun geçmişinden ve Türkiye’deki yontuculuktan bahsederek açıklamalar yaptı.
 
Mehmet Aksoy’un açıklamalarından sonra bu anıtın yıkılmaması için hukuk mücadelesi veren İstanbul Barosu eski Başkanlarından Av. Turgut Kazan önemli açıklamalar yaptı.
 
Kazan son söylenecek sözü ilk başta söylemek istiyorum diye sözüne başlayarak “Türkiye de bugün Savcılık, siyasal iktidarı koruma, İdari Yargı, siyasal iktidarı onama ve adli yargıda muhalifleri susturma aracı olarak kullanılmıştır. Bunun böyle bilenmesi ve bu gerçeğinde mümkün mertebe insanlara anlatılması gerekir” dedi. Dolayısıyla adil yargılanma hakkı kimse için kalmamıştır dedi.
 
Konuşmasına İnsanlık Anıtı’nın yapılmasında ki ilk aşamasından bugün yıkım aşamasına geldiği noktada ki tüm ayrıntıları ve hukuki olarak verdikleri mücadeleyi anlatarak sürdürdü.
 
Söyleşi soru cevap bölümüde gerçekleştikten sonra sona erdi.
 
SÖYLEŞİYE AİT TÜM DETAYLAR İÇİN web radyomuz olan www.radyoadaletinsesi.com adresinden 17 Mayıs 2011 tarihinden itibaren söyleyişi dinleyebilirsiniz.
FOTOGRAFLAR AŞAĞIDAKİ GİBİDİR.
Haber/Fotoğralar : Yeşim TURAN