Baromuz gerekli tüm girişimlerde bulunmuştur !
1- Adliye’ye giriş-çıkışlar ile ilgili olarak mevcut uygulamanın başladığı andan itibaren yönetimimiz derhal mahallinde inceleme yaptığı gibi, Başsavcılıkla gerekli görüşmeler yapılmış, talepler iletilmiş, aynı şekilde TBB aracılığı ile Adalet Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunulmuştur. Bununla ilgili olarak da 25.07.2011 tarihinde bilgilendirme amaçlı bir açıklama yapılmıştır. Aynı hususlar ve çözüm noktasındaki duruşumuz,, 06.09.2011 tarihli yeni adli yıl açıklamamızda da yer almıştır.
 
2- Hal böyle iken, adliye girişlerinde 25.07.2011 tarihli açıklamamızın asılarak mevcut uygulamanın dayanağı yahut kabullenilmesi gibi sunulması ise gerçekdışı olduğu gibi iyiniyet ile de bağdaşmamaktadır.
 
3- Sorunun çözümü için Baronun kurumsal yapısı ve ağırlığı içinde hareket etmesi ve öncelikle yetkili kişi ve merciiler nezdinde çözüm için girişimlerde ve gerekli taleplerde bulunması tabiidir. Bununla birlikte sorunun çözülmemesi halinde Baromuzun mesleki ve kurumsal kimliğinden kaynaklanan demokratik ve meşru gücünü kullanmakta tereddüt etmeyeceğinden kimsenin şüphesi olmamalıdır.
 
Turnikeli girişler yapılacaktır
4- Nitekim TBB aracılığı ile yaptığımız girişimler olumlu sonuç vermiş, Adalet Bakanlığının talimatı ile meslektaşlarımızın TBB tarafından yaptırılacak ayrı turnikelerden geçerek ve duyarlı kapıdan geçmeksizin kimliklerini ibraz etmek suretiyle giriş yapacakları bir sistemin kurulması hususu kabul edilmiş olup, çok kısa bir zaman içerisinde hayata geçirilecektir.
 
Meslektaşlarımıza yönelik saldırılar kabul edilemez. İstanbul Barosunun gücü ve kararlılığı test edilmemelidir !
5- Bu arada giriş sırasında üzerini aratmak istemeyen meslektaşlarımıza yönelik olarak özel güvenlik görevlilerince gerçekleştirilen engelleme ve darp olayları ise hürriyeti tahdit, iş ve çalışma hürriyetini tahdit ve kasten yaralama suçlarını oluşturan fiiller olup kabul edilemez. Bu konuda İstanbul Barosu olarak her türlü yasal girişimlerde bulunulacak ve bunun takipçisi olunacaktır. Hiç kimsenin savunmanın temsilcisi ve TCK’nun 6.maddesine göre yargı görevi yapan avukatlara fiziksel temas veya benzeri tacizde bulunamayacağını, mesleki faaliyet alanı olan adliyeye girişinin engellenemeyeceğini, bu tür girişimlerin gerekli karşılığı göreceğini, ilgililer hakkında her türlü yasal ve idari başvurularda bulunulacağını da belirtmek isteriz. Bu konuda İstanbul Barosunun gücü ve kararlılığının test edilmemesi gerekir.
 
Adliyeler birer ticarethane veya alışveriş merkezi değildir ! Avukat adliyenin ve adaletin temel yapı taşıdır !
6- Adliyeler birer ticarethane veya alışveriş merkezi değildir. Adliyenin asıl ve gerçek işlevi, adalet dağıtılmasıdır. Avukatlık Kanununun 2/3.maddesi uyarınca yargı organları, emniyet makamları, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüsleri, özel ve kamuya ait bankalar, noterler, sigorta şirketleri ve vakıflar avukatlara görevlerinin yerine getirilmesinde yardımcı olmak zorundadır. Gene aynı Kanunun 50/1.maddesine göre de her adalet dairesinde, bölgesinde bulunduğu baro için, her mahkeme salonunda ve icra dairesinde avukatlar için ihtiyaca yetecek nitelikte yer ayrılması zorunludur. Buna göre adliyede baro için yer “ayrılması” kanuni bir zorunluluk olduğu gibi, kamu kuruluşları ve yargı organları avukatlara görevlerini yaparken yardımcı olmak zorundadır. Avukatlık Kanununun 76.maddesi uyarınca baro avukatlık mesleğinin gelişmesinde ve avukatların ortak ihtiyaçlarının karşılanmasında çalışma yürütmek hak ve görevi altındadır. Bütün bu hükümlerden ve mesleğin mahiyetinden çıkan sonuç şudur ki avukat adliyenin asli bir yapı taşıdır.
            Bu hususlar dikkate alındığında, Baromuzun İstanbul Adalet Sarayında yer alan ve kanun gereği kendisine ayrılmış olan mahallerde meslektaşlarının en temel ihtiyacı olan su ihtiyacını karşılaması ve gene meslektaşlarına fotokopi hizmeti sunması hem hakkı ve hem de görevidir. Belirtilen kanun hükümleri uyarınca bu hizmeti vermesinin engellenmesi, bununla ilgili malzemelerin (su damacanalarının yahut bir takım yiyeceklerin ve içeceklerin) adliyeye sokulmasının önlenmesi kanuna aykırı olduğu gibi, TCK’nun 117/1.maddesine de aykırı olmaktadır. Bu açıdan İstanbul Barosunun bu konuda hassas ve kararlı olduğunu, bundan taviz verilmeyeceğini, gerekli tüm mücadelenin sonuna kadar yapılacağını belirtmek isteriz.

7-
Meslektaşlarımızın otoparktan yararlanmada son derece fahiş ve görevlerinin gereği olarak adliyede bulunmaları zarureti ile orantısız bir meblağ ödemek zorunda bırakılmaları da kabul edilemez. Bununla ilgili olarak da bir takım girişimlerde bulunulduğu, konunun takip edildiği hususunu da sayın meslektaşlarımızın bilgisine ve kamuoyuna saygı ile sunarız.


İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI