1987 yılında düzenlenen  Dayağa Karşı Dayanışma Yürüyüşü’nin tertip komitesi başkanı.. Daha sonra Mor Çatı  Kadın Sığınağı Vakfının kurucusu olarak görüyoruz Av. Filiz Kerestecioğlu’nu.

Sonraki yıllarda 1987 yürüyüş deneyimini anlatırken “Yeniden sokaklara çıkmak gerekir ” diyor, Kerestecioğlu.


Dedeman Ailesi’nin kurucusu olduğu umut vakfının düzenlediği toplantılarda konuşmacı olarak görüyoruz kendilerini..

Av. Filiz Kerestecioğlu Doğan Dergi Grubu’nun çıkardığı Güncel Hukuk Dergisi’nin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü..

Kadın hareketinin öncülerinden olan Av. Filiz Kerestecioğlu’nun söz ve beste yazarı olduğu bir de şiiri var.

KADINLAR VARDIR

susmamız oturmamız,
hep boyun eğmemiz
hayatı seyretmemiz
istendi bugüne dek

kadınlar vardır, kadınlar vardır
kadınlar her yerde

suskunduk ve bekledik
yaşandı seyrettik
sonunda yeter dedik
bir daha susmayacağız

kadınlar vardır, kadınlar vardır
kadınlar her yerde
Av. Yücel Sayman’ın başkanlığı döneminde  Kerestecioğlu İstanbul Barosu Kadın Hakları Uygulama Merkezi’nin kuruluşuna öncülük ediyor.
KCK DAVASINDA SESİNİ YÜKSELTİYOR
Hurriyet Gazetesi'nden bir alıntı:
"Avukatlara ayrılan bölüme sığmayan avukatlar izleyicilere ayrılan bölümde oturdu.
Avukat Filiz Kerestecioğlu avukat yoklaması esnasında, "Şu anda beni görmeniz için yalın ayak karşınızda duruyorum. Bu meslek onuruna aykırı bir durum. Bütün baro başkanları ve avukatlar burada umarım siz bunu çözersiniz" dedi. "

%50 KADIN KOTASI

Kerestecioğlu: Kadın kotası ÇAG'nin demokratik tutumunu gösteriyor

Yüzde 50 kadın kotasının kabul edilmesini nasıl başardıkları sorusunu Kerestecioğlu, "Uzun yıllara dayanan birikimin bir sonucu" diyerek cevaplandırıyor.

"ÇAG farklı sesleri ve renkleri taşıyan bir grup. Kadınların da uzun süredir bu grup içerisinde bir mücadelesi var. Örneğin İstanbul Barosu Kadın Hakları Uygulama Merkezi'nin (KHUM) kuruluşu ÇAG içerisinden kadınlar tarafından gerçekleştirildi. Bu nedenle uzun yıllar süren birikimin sonucu bu gelişme."

Kerestecioğlu işin en güzel tarafının özellikle yüzde elli kota uygulaması önerisini genç kadın avukatların yapması olduğunu söylüyor.

"Genç kadın meslektaşlarımızın yüzde elli kota uygulamasının lehine çok anlamlı bir konuşma yaptılar. ÇAG Genel Kurulunda çoğunluk tarafından kabul edildi."

"Aslında her alanda uygulanan ayrımcılık avukatlar arasında olmayacak diye bir şey söz konusu değil" diyen Kerestecioğlu, kadın avukatların temsil imkanları bulmalarına rağmen yeterli olmadığını düşünüyor.

Avukat Kerestecioğlu, İstanbul Barosu Genel Kurul seçimlerine de canlılık getireceğini düşündüğü kota uygulamasının aynı ÇAG grubunun demokratik yapısını da gösteren bir tutum sergilendiği kanısında.

Avukat Yücel Sayman döneminde ÇAG'da uygulamanın nasıl olduğunu Kerestioğlu şöyle anlatıyor:

"KHUM Sayman döneminde kuruldu. Hatta bir proje olarak ben önermiştim. Önce 23 kadın olarak başladık bu işe. O dönem herhangi bir engelle karşılaşmadık. Sayman'ın tavrı çok olumluydu. Fakat hayatın her alanında olduğu gibi bu alanda da avukatlarda da erkek egemen anlayış hakim olduğu için ister istemez bir mücadele yürütmek zorunda kalıyorsunuz. O dönemde de yaşamıştık".

KHUM'de yer alan kadın avukatlar, merkezin temel ilkelerine aykırı şekilde kararlar alarak merkezin amacını gerçekleştirmesine engel olmaya çalışan baro yönetimine karşı iki dönemdir tek başına mücadele ediyordu.

Kerestecioğlu örnek olarak neden sadece kadın avukatların nöbet tutması gerektiğini, tecavüze, tacize uğrayan bir kadının da onlara başvurabileceğini ve belki erkek avukatlarla konuşmak istemeyebileceğini, böyle bir durumun sadece hukuk bilmekle kafi olmadığını anlattıklarını söyledi.

"Hem kadın avukatlar için hem de kadınlar için faydalı olacak"

Kerestecioğlu o zamandan günümüze bu sorunları aştıklarını, en azından mücadele ettikleri konuların her geçen gün daha da azaldığını ifade etti.

Yüzde elli kadın kotasının ne gibi farklılıklar getireceğine dair Kerestecioğlu umutlu:

"Örneğin baronun tüm merkez ve komisyonlarında toplantılar genellikle 18:00 civarında yapılır. Kadın avukatlar varsa çocuklarına bakmaları gerektiği için o toplantılara katılamaz. Çözüm olarak dönüşümler sağlanabilir. Baroda çocuk odası oluşturabilir. Böylelikle kadın avukatlar da toplantılara katılabilir."

Kerestecioğlu yüzde elli kadın kotasının sadece avukatlara değil kadınlara pek çok yarar sağlayacağı kanısında.

"KHUM'nin işlevsizleşmişti" diyen Kerestecioğlu merkezin bundan böyle şiddet mağduru kadınlara ya da kadının, kadın haklarının özgürleşmesine yönelik olan çalışmaları yürütmesinin mümkün olacağını ve böylelikle gerçek işlevini kazanabileceğini söyledi.

KHUM'nin de bir proje olduğunu, amacına ulşaştığını ancak daha iyi olabilecekken kavram olarak içinin boşaltıldığını söyleyen Kerestecioğlu ilk iş olarak seviyesizleşen eğitimlerin eski kalitesine yükseltileceği bilgisini verdi.

Kerestecioğlu "Çok sayıda yeni proje getirilecek. Çünkü bu konularda çalışan pek çok kadın avukat aday var ve onlar seçilirse çok olumlu çalışmalar olacak" dedi.

ÇAG bugün yaptığı ön seçimde Yönetim Kurulu için adaylar arasında yedi kadın adayı var: Av. Kerestecioğlu, Av. Hülya Gülbahar, Av. Doç. Dr. Şükran Şıpka, Av. Arzu Becerik, Av. Oya Ersoy, Av. Ümmühan Sertdemir, Av.Arzu Şahin.

ÇAG'ın diğer kadın adaylarıysa şöyle:

Disiplin Kurulu'nda; Av. Evren İşler Tan, Av. Ayşenur Bahçekapılı.

Denetleme Kurulu'nda; Av. Seyhan Çoban Wıles, Av. Selvihan Cengiz , Av. Filiz Erceylan, Av. Ruken Süphandağ Ünüvar.

AV. BAŞAR YALTI

% 50 kadın kotası  Av. Başar Yaltı’ya soruluyor ve cevap:

Pozitif ayrımcılık gütmüyoruz

İstanbul Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu, Seçim Kurulu'ndan avukat Başar Yaltı'ya kadın kotası uygulayıp uygulamadıklarını sorduk.

Yaltı'nın cevabı şöyle:

"Biz pozitif ayrımcılık gütmüyoruz. Ön seçimi kazanan bir kadın avukat var"

Temsiliyette kadın çoğunluğunu nasıl sağlamayı düşündüklerini sorusuna Yaltı "Dört kontenjan kullanılacak. 'Kadın kotası' diyorsunuz ya belki o aşamada bir öncelik düşünülebilir" diye cevap verdi.

Ve boykot
Av. Filiz Kerestecioğlu blog'u
http://www.kareronline.com/index/tag/av-filiz-kerestecioglu