Konferans hakkında bilgi almak için İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. İsmail Altay ile görüştük.
İsmail Altay, Prof.Dr. İsmet Sungurbey’in öğrencisiydi. Altay, İstanbul Barosu Yönetim Kurulunun almış olduğu bu ARMAĞAN çalışması kararında,  çalışma usulunu belirlemek ve koordine etmek için kendisinin ve Kocaeli Üniversitesi Doç. Dr. Herdem Belen'nin görevlendirildiğini söyleyerek Doç. Dr. Herdem Belen ile sınıf arkadaşı olduğunu ve birlikte bu organizasyonu gerçekleştirirken, bu konferansta bulunacak olan ekibi, konuşmacıları yoğun bir mesai yaparak belirlediklerini söyledi. 

Prof. Dr. İsmet Sungurbey'e Armağan çalışması, İstanbul Barosunun ve Yönetim Kurulunun almış olduğu bir karardır.
Altay, Prof.Dr İsmet Sungurbey’i anlatırken şu ifadeleri kullandı: “ Hocamız hayatı boyunca hiç ders kitabı yazmadı. Birçok hukuk makalesi vardır, ancak ders kitabı yok. Bunun nedeni ise “ben öğrenciye ders malzemesini satmam, bunu ticarete dönüştürmem ”derdi. Kendisi ayrıca dünyanın en önemli hukukçularından biridir. Belki okuyucular bunu bilmez, ancak hocanın bütün öğrencileri hocayı böyle tanır.
Prof. Dr. İsmet Sungurbey şerhlere konu olmuş birisidir. Bir şerhte, İsviçre Federal Mahkemesindeki Kararın hatalı olduğunu tespit etmiş, şerhi yazanlara mektup yazarak bu kararın hatalı olduğunu söylemiş ve onlarda kabul ederek teşekkür etmişler ve şerhi değiştirmişler. Bu anıyı daha detaylı bir şekilde Konferansta anılar bölümünde Prof.Dr Erol Cihan bize anlatacaktır. 
Prof.Dr. İsmet Sungurbey Türkiye’de bulunan en önemli Medeni Hukukçulardan biridir. Bir diğeri de Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’dur.
Kamuoyu genelde hocayı biraz magazinsel olarak nitelendirerek Hayvan Hakları konusunda ön plana çıkarmıştır. Gerçekten hayvan Haklarının öncülerinden biridir ve “dünya, sadece insanların değildir, biz onlarla beraber yaşıyoruz ve bugünkü uygarlığımızı onlara borçluyuz” derdi. Kediler olmasıydı hayatımızda, gıdalar stoklanamazdı fareler yüzünden, köpekler sürülerimizi korumuştur, atların ulaşımdaki katkılarıyla dünyayı küçülttükleri bir gerçektir. Bu yüzden mantığı çok doğrudur. Kendisi bu yüzden özellikle sokak hayvanlarına çok değer verirdi. Fakat düşüncesi sadece hayvan hakları ile kısıtlı değildi. Örneğin İşsizlik ve Pahalılıkla Savaş Derneği kurucularından biridir ve bir dönemde başkanlığını yapmıştır. Taa o yıllarda bu sorunları görüp mücadele eden ilerici birisiydi. Bu girişimleri yüzünden cezalandırılmaya da çalışılmıştır ve bununda bedelini ödemiştir. Bize derslerde özellikle en önemli kavramı öğretti bu kavram bizim hukuk sistemimizin temeli medeni kanun2 ‘deki dürüstlük kuralları ve 3’teki iyi niyet ilkesidir. Bu iki ilke tüm hukuk sistemimizin kalbini, temelini oluşturur. Geri kalan tüm ilkeler de bu ilkelere dayanır.

Bu çalışma dünyadaki ilk armağan çalışmalarından biri olacak, şu açıdan bunu söylüyorum; bildiğiniz gibi şimdiki armağan çalışmaları hocaların tebliğ vererek armağan çalışmalarından oluşuyor fakat bu çalışmada hocamızın bir ders kitabı olmadığı için yaklaşık 50 yazar ile bu konferans sonrası Borçlar Hukuku Genel Hükümler Kitabı yazacağız. Bizde hocamız gibi hiçbir ticari amaç gütmeden baro olacak bunu gerçekleştireceğiz. Tüm akademisyenler sunumlarını yapacaklar, avukatlar ve hakimlerde katkıda bulunacaklar uygulamaya yönelik bir takım tebliğler verecekler ve bunlar toplanarak ve bir kitap olacak. Borçlar Hukuku ders kitabı ve uygulama kitabı haline gelecek. Konferansın ve bu armağan çalışmasının farkı bu olacak. 50 Yazarlı bir kitap!
Bu konferansa bazı hocalarımız zaman darlığı yüzünden katılamayacaklar, ancak daha sonraki çalışmalarımızda bulunacaklar çünkü bu çalışma 3 ay sürecek. Her ayın son cumartesi-pazar günü gerçekleşecek ve bu şekilde Borçlar Hukuku Genel Hükümler kitabı tamamlanmış olacak. En son günde yeni kanunun eleştirisi için hocalarımız bir yuvarlak masa etrafında toplanarak konuşacaklar, bizlerde katılacağız, eleştiriler yapacağız sunumlar yapacağız ilerleyebilmemiz için eleştiri çok önemli bu şekilde çalışmamız tamamlanacak” dedi.
İsmail Altay son alarak bu konferans bizim üniversiteye dönüşümüz gibi olacaktır, "vefa" kelimesi bizim için sadece bir semt adı değildir, büyük hukukçulara vefa borcumuzu ödemeyiliz. Bu çalışmada desteğini hiç eksik etmeyen tüm meslektaşlarıma, Muğla, Giresun ve Adana’dan katılacak olan Baro Başkanlarına, özellikle bu dönemde Borçlar Hukuku ile ilgili  kitap yazma hazırlıkları içerisindeyken bu işine ara vermiş olup bu çalışmayı destekleyen Doç.Dr. Herdem Belene İstanbul Barosu ve kendi adıma sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.
Konferansın içeriğine aşağıdaki dosyadan ulaşabilirsiniz.
Program için TIKLAYINIZ.