KRT televizyonuna Çağlar Cilara'ya konuşan İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal, cezaevindeki görüşmelerin kayıt altına alınmasının "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 8. maddesi ile bizim anayasamızın özel hayatın gizliliğini düzenleyen hükmüne aykırı" olduğunu vurguladı.

"KAYDA ALAMAZSINIZ, DİNLEYEMEZSİNİZ!"

Tutuklu ve hükümlülerin cezaevinde yaptıkları görüşmelerin özel hayat kapsamına girdiğini belirten İstanbul Baro Başkanı Kocasakal şöyle konuştu: "Özel hayat önemli bir yer tutar. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8. maddesinde yer alıyor. Benim bir tutuklu ve hükümlü yakınımla görüşmem özel hayat kapsamındadır. Siz bunu kayda alamazsınız, dinleyemezsiniz. Burada bir ayrım daha yapalım bu atlanıyor. Tutukluların ve hükümlülerin durumu farklıdır. Tutuklu dediğiniz kişi hakkında kesinleşmiş hüküm olmayan kişidir. Anayasaya göre de masumiyet karinesinden istifade eden birisidir. Onun hükümlülerle ilgili kurallara tabi olmaması gerekir tabi bu işin ayrı bir boyutu."

İstanbul Baro Başkanı Kocasakal, avukatlarla yapılan görüşmelerin bile kayıt altına alındığını söyleyerek tepki gösterdi. "Silivri başta olmak üzere birçok cezaevinde bırakın yakınları ile görüşmeleri, avukatların müvekkilleri ile olan görüşmeleri dinleniyor, kayda alınıyor hatta izleniyor. Bunların hukuka uygun olmadığını düşünüyorum. Büyük tabloyu görmeden bunun hukuki olup olmaması anlamsız.” dedi.


Zaman