Adaletbiz muhabiri, İsmail DİL Hukukun Üstünlüğü Platformu'nun Haliç Kongre Merkezinde ki Adli Yıl Kokteylinde Platformun Baro Başkan adayı Av. Rıza SAKA ve Hukukun Üstünlüğü Platformu sözcüsü Av. Bedrettin İSKENDER ile bir söyleşi yaptı.

Adaletbiz/İsmail Dil:  Mevcut Baro Yönetimi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bedrettin İskender: Baro Yönetimi tamamen ideolojik saplantılar içerisinde hareket ediyor. Meslektaşlarımızı düşünerek, önceleyerek hareket etmiyor.

Türkiye’de yeni bir anayasa yapılmak isteniyor, bizim baromuzun bu anayasa ile ilgili bir çalışması, taslağı, teklifi yok.  

Avukatlık kanununun değişmesi için çalışmalar var. Barolar Birliği'nin, diğer baroların hazırladığı taslaklar var, İstanbul Barosu'nun bu konuda ciddi bir çalışması yok.

Baronun Paraları

Baronun paraları banka hesaplarında duruyor, repo mu yapılıyor, ne yapılıyor bunu bilemiyoruz.

Kimsenin gidemeyeceği bir yerde bir tesis satın alıyorlar ve  bunu ciddi bir faaliyet olarak sunuyorlar, bunu bir  başarı olarak gösteriyorlar.

Adaletbiz/İsmail Dil: Baro yönetiminin çalışmalarını beğenmiyorsunuz sizin programınız nedir? Siz neler yapacaksınız?

Bedrettin İskender:  Biz baronun imkanlarını daha rantabl kullanacağız. Kimsenin gidemeyeceği yerlerde tesis alma yerine, İstanbul barosunun gücünü, imkânlarını doğru değerlendirerek İstanbul Barosuna yakışır sosyal tesisler oluşturacağız. Meslektaşlarımızı, baronun kredileri ile destekleyeceğiz.

İlk 5 yıla kadar genç avukatlardan aidat almayacağız.

Barolar Birliğinle kavga etmeyeceğiz. Barolar Birliği'nin imkânlarını yanımıza almaya çalışacağız.

Mevcut baro yönetimi, öncekilerin yaptığı gibi, zaten birbirlerinden farkı yok, hep bölünerek geliyorlar ve hep aynı şeyleri yapıyorlar. İdeolojik, klişe sloganlarla seçimleri kazanıyorlar, ondan sonra iki yıl avukatlar için hiç bir şey yapmadan orada oturuyorlar. Bunların işi gücü ideolojik saplantılarla hükümete, iktidara muhalif işler yapmak, meslektaşların öncelikleri bunlar için önemli değil.

Biz iktidarla, Adalet Bakanlığıyla kavga etmek için baro yönetimine gelmeyeceğiz, biz avukatlık mesleğini geliştirmek, avukatlık mesleğini önceleyerek hükümetten, Adalet Bakanlığından ve meclisten yararlanmaya çalışacağız. Bizim önceliğimiz, ideolojik yaftalar, sloganlar olmayacak, bizim önceliğimiz avukatlık mesleği ve meslektaşlarımızın sorunları olacaktır.  

İktidarla kavga ederek bir yere gidilmiyor. Mali Müşavirler her gün yeni kazanımlar elde ediyor. Ama bizim mesleğimiz bu ideolojik tutum yüzünden geri gidiyor. Avukatlık mesleği bu yönetimler yüzünden her gün kan kaybediyor.

Adaletbiz/İsmail Dil: Seçimlerle ilgili ne düşünüyorsunuz?

Bedrettin İskender:  Biz kendimizi şanslı görüyoruz. Şuana kadar buraya 1000’e yakın avukat geldi, arkadaşlarımızda gelmeye devam ediyorlar. Şimdiye kadar ki seçimlerde bizim arkadaşlarımızın bir kısmı boş oy kullandı, bazıları seçime gelmedi. Biz bu seçimde kendimizi doğru anlatacağız. Bizim oy potansiyelimiz 10.000 civarındadır, bu oyların sandığa yansımamasının çeşitli nedenleri vardır. Bütün bunları bu seçimlerde aşacağız.

Adaletbiz/İsmail Dil: Diğer gruplarla ittifak yapmayı düşünüyor musunuz?

Bedrettin İskender:  Şu ana kadar böyle bir ittifak yok. Bir hafta, on güne kadar yönetim kurulumuz da belli olacak. Bu süre içerisinde yapılacak ittifaklarda başkan adayı değişmez, bizim başkan adayımızın yönetiminde değişiklik yapılabilir. Bu saatten sonra başkan adayını geri çekip yeni bir başkan üzerinde uzlaşma gibi bir ihtimal kesinlikle yok.  

Av. Bedrettin İskender İle yapılan röportajdan sonra Adaletbiz adına İsmail DİL sorularını Hukukun Üstünlüğü Platformu Baro Başkan Adayı Av. Rıza Saka’ya yöneltiyor…

Adaletbiz/İsmail Dil:  Rıza bey İstanbul Barosu başkanlığına adaysınız, şu anki yönetimle ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Av.Rıza SAKA:   Şuanda baroyu yöneten arkadaşlarımız bizim meslektaşlarımız, bu arkadaşlar bundan önceki yönetimler de de bulundular. Bugünkü Baro Başkanı bir önceki yönetimde, yönetim kurulundaydı. Son 10-12 yıldır baromuzu hep benzer kişiler ve aynı zihniyet yönetti, avukatlık mesleği bu dönemde kan kaybetti. Baro Yönetimimiz, bu gidişe dur diyecek yeterlilikte değil, biz bu gidişten rahatsızız.


Darbeci Görüntü

Baro yönetimi, görülmekte olan bazı davalarda, bu davaların tarafıymış gibi bir görüntü veriyor. Biz bundan rahatsızız. Biz darbelere karşıyız. Özgürlüklerden ve demokrasiden yanayız. İstanbul Barosu Yönetimi, darbecilerden yanaymış gibi bir algı oluşturuyor. Biz bundan rahatsızız. Meslektaşlarımızın da rahatsız olduğunu düşünüyoruz. Biz demokrasiden ve özgürlüklerden yanayız.

Adaletbiz/İsmail Dil:  Seçimlerle ilgili ne düşünüyorsunuz?

Av.Rıza SAKA:   Biz artık bu yönetimin değişmesi gerektiğini düşünüyoruz, meslektaşlarımızın da bizim gibi düşündüğüne inanıyoruz. “ Baroda Değişim Zamanıdır “ Baroda yönetim değişecektir.

Adaletbiz/İsmail Dil:  Diğer gruplarla ittifak yapacak mısınız?

Av.Rıza SAKA:   İstanbul Barosu bir meslek kuruluşudur. Çok büyük ideolojik çatışmaların, ideolojik tartışmaların içinde olmaması gerektiğini düşünüyoruz.

Aslında, biz başlangıçta baronun bir meslek kuruluşu olduğunu düşünerek, bütün gruplarla temasa geçtik. Düşünce ve gruplarımızı koruyarak mesleğimizin ortak çıkarları için bir konsensüs aradık, ancak gördük ki Türkiye’de insanlarımız henüz böyle bir konsensüs için hazır değiller.  Baroda görüştüğümüz gruplar böyle bir konsensüs için hazır değiller.  Böyle bir konsensüs ’ün olması için öncelikle öz güven olması lazım, biz böyle bir özgüvenle hareket ettik, diğer gruplarla mesleğin ortak çıkarları için aynı yönetimde bir arada olmayı amaçladık. Ancak arkadaşlarımızın böyle bir özgüvenleri olmadığını gördük ve maalesef bir konsensüs sağlayamadık. Biz mesleğin çıkarları, özgürlük ve demokrasi için her zaman, herkesle iş birliğine açığız.

Avukatlık mesleği ciddi sıkıntılar içerisinde, biz mesleğimizin saygın bir yerde olması için çalışıyoruz. Şuan  yönetimde bulunan arkadaşlarımız da aynı şey için çalışıyorlar, çalışmaları gerekiyor. Biz mesleğimizi layık olduğu yere çıkarmak, avukatlık mesleğinin sıkıntılarını çözmek için birçok grupla görüştük. Gördük ki arkadaşlarımızın birlikte hareket etme yetenekleri yok. Biz mesleğimizin hak ettiği yere çıkması için, demokrasi ve özgürlük için her zaman bütün meslektaşlarımızla görüşmeye ve işbirliğine açığız.

 

Adaletbiz / İsmail DİL