Hukuk ve adalet bilincinin yeterli düzeylere eriştiği ülkelerde, savunma hakkının kullanımına ilişkin duyarlılık, temel haklardandır. Bir ülkenin hukuk devleti olup olmadığının bilinen en gerçekçi testi, o ülkede savunma hakkının kullanılıp kullanılamadığıdır. Savunma hakkının biçimsel olarak varlığı hukuk devleti iddiası taşımaya yetmez. Onun fiilen ve gereği gibi kullanımı, hukuk devletinin olmazsa olmazıdır.

Şüpheli ya da sanığı peşin olarak “mahkum” konumunda görmek ve öyle tanımlamak, adaletin gerçekleşmesinin önündeki en büyük engeldir. Adalet yargılamayla ve yargılama da ancak savunma ile tamamlanan bir süreçtir. Herkes için adaletin bir gün mutlaka gerekli olacağı düşünülmekte ise, bunun anahtarı savunmadır. İsnat edilen suç ne olursa olsun, mahkum olana kadar herkesin masum addedilmesi asıldır. Masumiyet karinesinin içselleştirmesi, toplumsal gelişim düzeyinin en temel göstergelerinden birisidir. 

Meslektaşımız, değerli hukukçu, Muğla Barosu Başkanımız  Av.Mustafa İlker GÜRKAN, devrimci yurtsever kişiliği, bilgeliği ve saygın meslek ustalığı ile yaşamını örnek aldığımız bir kişiliktir. İnançları uğrunda  verdiği mücadelesinin bir uzantısı olarak yürüttüğü başarılı savunmanlığı da meslekteki pusulamızdır. Salt müvekkili ile özdeşleştirilmesi nedeniyle O’nun şahsında savunmaya da yönelmiş olan saldırıları gerçekleştirenleri kınıyor ve meslektaşımızın yanında olduğumuzu kamuoyuna duyuruyoruz.  

   İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI