Türkiye sınırlarında bir mezhep çatışmasına hızla evrilmekte olan bir iç savaş sürmektedir.   Bu gidişle, Türkiye’nin bu mezhep savaşının dışında kalması güçleşmektedir. Laik uygulamalar S.O.S vermektedir.  PKK’nın alan hakimiyeti mücadelesi her geçen gün şiddetlenmektedir.  Bölgede din devletleri  kurulabilir, içinde bulunduğumuz coğrafya mezhep devletlerine bölünebilir; Sünni  devletler, şii v.s gibi.. Coğrafyamızda yer alan ülkeler mezhep ve ırk temelin parçalanma tehlikesi ile karşı karşıyadırlar.

Bunların yanı sıra yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ciddi biçimde tartışılır hale gelmiştir.

“Bütün bu ahval ve şerait altında” İstanbul Barosu Başkanı yeni adli yılı şu sloganla karşılıyor:

-YENİ ADLİ YILDA DA SUSMAYACAĞIZ, BOYUN EĞMEYECEĞİZ, BİAT ETMEYECEĞİZ !

Evet susmayacağız, biat etmeyeceğiz. Küresel güçlerin bölgemiz için hazırladığı plana karşı direneceğiz.

İstanbul Barosu bu duygu ve düşüncelerle yeni adli yıla giriyor.

İstanbul Barosu’nun adli yıl açılış kokteyli 03 Eylül Pazartesi günü akşam saat 18:00 de geçmiş yıllarda olduğu gibi İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Havuzlu Bahçede yapıldı.

Şehitler nedeni ile kokteylde müzik programı iptal edildi.

İstanbul Diş hekimleri Odası eski Başkan Vekilli CHP Millet Vekili Kadir Gökmen Öğüt, CHP Millet Vekili Av. Mahmut Tanal, katılımcılar arasında dikkat çeken simalardı.

Katılımın yoğun olduğu kokteylde bazı hakim ve savcıların yanı sıra İstanbul Barosu’nun duayenlerinden Av.Kemal Kumkumuoğlu, eski öğrenci liderlerinden Av. Bozkurt Nuhoğlu, Eski Baro Başkanlarından Av. Kazım Kolcuoğlu, ÇAG Grubu adaylarından Av. Tülay Ateş, KAV Grubu Baro Başkan Adayı Av.Mustafa Güngör kokteyle katılanlar arasındaydı.

Kokteyl ’de İstanbul Barosu Başkanı Av. Doç. Dr. Ümit Kocasakal kısa bir konuşma yaptı.

Kocasakal; “ Öncelikle bugün yaşadığımız acı olay nedeniyle şehitlerimize rahmet diliyorum, tüm ulusumuza da başsağlığı diliyorum. Bu toplantıyı biz müzikli orkestra eşliğinde yapacaktık, ancak böylesi üzücü bir haberden sonra daha ağır başlı olarak yapmayı uygun gördük zaten bizim amacımız burada olmak, karşılıklı olmak, paylaşmak, dayanışmak dolayısıyla bunu yapmamıza da herhangi bir engel olmadığını düşündük.  O yüzden sizlerde icabet ettiniz, ayaklarınıza sağlık. Hepimize iyi bir adli yıl diliyorum. Bu maalesef sadece bir dilek. Adli yılın çok adil bir yıl olacağını zannetmiyorum, yargının içinde bulunduğu durum, savunmanın avukatın hiçleştirilmeye çalışıldığı, barolara karşı bir saldırıya geçildiği bir ortamda ne kadar adil bir yıl olur bunu bilemiyoruz ama bizim için bundan böyle adli yıl bir mücadele yılı demektir.  Bizim için hiçbir mesleki sorunumuz, meslek onurumuzdan, hukuk devleti mücadelemizden daha önemli bir öncelikli değildir. Aynı şekilde yine bizim için hiçbir mesleki sorun, ülkemizin bekasından, ülkemizin bölünmezliğinden, üniter devletten, cumhuriyetin temel kazanımlarından daha öncelikli ve önemli değildir.  Biz geçmişte olduğu gibi bu adli yılda da meslek onurumuzu, ülkemizi, ilkemizi, cübbemizi kararlılıkla korumaya devam edeceğiz bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın, bunun için bir bedel ödememiz gerekiyorsa da bu bedeli ödemeye hazırız. Nitekim bu bedeli de ödemeye başladık. Bizlerin, hiç kölesi olmadı ama efendisi de olmadı. Bu tavrımız aynen devam edecektir. İstanbul Barosuna ve avukatlarına, avukatlara hiç kimse diz çöktüremeyecektir. Dolayısıyla susmayacağız, boyun eğmeyeceğiz, biat etmeyeceğiz. Bunu herkesin bilmesini isterim. Bu toplantının düzenlenmesinde bize destek veren İstanbul Üniversitesine, ve yardımlarını esirgemeyen hukuk fakültesinin Sayın Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer’e çok teşekkür ediyoruz. Ben her şeye rağmen hepimize adli yılın, hayırlı bir adli yıl olmasını diliyorum. Sağlık içinde mutluluk içinde, huzur içinde, gene hepimize siz adalet savaşçılarına mücadele dolu bir adli yıl diliyorum, hepiniz hoş geldiniz afiyet olsun, sevgililerimi saygılarımı sunuyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

Başkan tek tek masaları dolaşarak, gelen konuklarla sohbet edip fotoğraflar çektirdi.

Kokteylde açık büfe yemek ve çeşitli alkollü içecekler ikram edildi. Ancak katılımın yoğun olmasından dolayı yemek ve alkol almak için uzun kuyruklar oluştu.

Geçen seneki adli yıl açılış kokteylinde olduğu gibi yine bu yıl da bayan avukatlar arasında bizce en şık seçtiğimiz mor renkli elbisesi ile İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av.Özlem Aksungar'dı.

Adaletbiz/ Yeşim TURAN

Kokteyl ’den Fotoğraflar