İnternet yasaklarının kapsamını genişleten ve konuyu hukuk sisteminden arındırarak devletin egemenlik alanına taşıyan yasa değişikliği bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

Elbette çok hayati konularda internet üzerinde bazı yasal süreçlerin işletilmesi gerekebilmektedir. Fakat bu süreçlerin çok istisnai durumlarda ve hukuk sisteminin süzgecinden geçirilerek işletilmesi hukuk devleti olmanın önemli bir gereğidir. Bugün yürürlüğe giren bu yasa, internete erişim engelini istisna olmaktan çıkarıp her ihtiyaç duyulduğunda başvurulabilen genel bir uygulama haline getirebilme sakıncası taşımaktadır.

  

Sınırlı bir şekilde sayılmış bulunan interneti engelleyebilme sebeplerine artık aşağıdaki nedenler de dahil edilmiş olmaktadır “Yaşam hakkı, kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması” gibi soyut, ucu açık ve çok genel kavramlara dayanarak internet engelinin kapsamının genişletilmesi, yaygınlaştırılması ve bu yetkinin yargı sürecinden uzaklaştırılarak başbakan, bakanlar ve TİB Başkanının inisiyatifine verilmesi yargı denetiminin ise daha sonra gelmesi nedenleriyle söz konusu yasa değişikliği hukuk devleti ilkelerine uygun düşmemektedir.

  

Daha geçtiğimiz hafta yaşanan twitter ve youtube engellemelerinde çok tartışılan “kararın hukuken hatalı oluşu” meselesi ise artık önemini yitirmekte, konu kamuoyu hassasiyetinden ve hukuk mecrasından uzaklaştırılarak devletin egemenlik alanına dahil olmaktadır. Artık istenilen tüm internet sitelerinin başbakan, bakanlar ve TİB başkanı tarafından mesela kamu düzenine uygun bulunmayarak kolayca kapatılabilir duruma getirilmesi ülkemizin uluslar arası hukuk ilkeleri noktasındaki konumunu ve itibarını nasıl etkileyeceği ise üzerinde düşünülmesi gereken önemli bir noktadır. 

Yasa değişikliği metni: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/04/20150415-1.htm



Bilişim ve İnternet Hukuku Uzmanı

Av. Ersoy AKDEMİR