TCK MADDE 50 - (1) Kısa süreli hapis cezası, suçlunun kişiliğine, sosyal ve ekonomik durumuna, yargılama sürecinde duyduğu pişmanlığa ve suçun işlenmesindeki özelliklere göre;

a) Adlî para cezasına,

 ÖRNEK: Suç Tarihi 15.10.2006 tarihidir. Hükümlü 5 Ay Hapis cezası almıştır, bu ceza TCK 50/1-a gereği 20 TL den 3.000 TL Adli Para Cezasına çevrilmiştir. Hükümlü yargılama aşamasında 52 gün tutuklu kalmıştır. Bu durumda hükümlü, Cezaevinde kaç gün kalacaktır? 

 

 

TCK  MADDE 63 - (1) Hüküm kesinleşmeden önce gerçekleşen ve şahsi hürriyeti sınırlama sonucunu doğuran bütün haller nedeniyle geçirilmiş süreler, hükmolunan hapis cezasından indirilir. Adlî para cezasına hükmedilmesi durumunda, bir gün yüz Türk Lirası sayılmak üzere, bu cezadan indirim yapılır.

CEVAP: Hapisten çevrilme para cezalarında, öncelikle kişi yargılama aşamasında 52 gün tutuklu kaldığından TCK 63. maddesi gereği işlem yapılarak, 52 gün x 100 TL = 5.200 TL bulunur.

 

 

 

5.200 TL , Toplam Para Cezası olan 3.000 TL den büyük olduğundan, bu durumda hükümlü hakkında Adli Para Cezası Ödeme Emri çıkarılmaz. MEVKUFEN İNFAZ (Tutukta Geçirilen İnfaz) sözkonusudur.

 

 

 

Örnek Müddetname düzenlenir. Cezaevinden iyi hal kararı alınır. Mahkemeden geçmişe yönelik şartla tahliye kararı istenir. Şartla Tahliye Kararı alınarak, İlam infazen mahkemesine iade edilir.