Yargıtay, aile konutunun satılması konusunda kritik bir karara imza atarak, eşin haberi olmadan borç karşılığında teminat gösterilen aile konutunun satılabileceğine karar verdi.

Ebru Karatosun ANKARA

Yargıtay’a konu olan olay İstanbul’da yaşandı. Birol U, eşinden habersiz Cevdet T’den borç alarak, sözleşme yaptı ve yaşadıkları evi teminat gösterdi. Birol U, borcunu ödeyemeyince teminat olarak gösterilen ev icra yoluyla Cevdet T’ye verildi. Bunun üzerine Birol U’nun eşi Serpil U. hem kocasına hem de Cevdet T’ye dava açtı. İstanbul Anadolu 9. Aile Mahkemesinde görülen davada Serpil U “Eşim Birol U, benden habersiz olarak Cevdet T,’den para almış. Parayı aldığı gün evimize haciz kondu. Aile konutumuzun satılmış olmasından dolayı mağdur olduk. Satışa rızam yoktur” dedi. Mahkemede, Birol U, davayı kabul ettiğini beyan ederken, diğer davalı Cevdet T. ise “Sözleşmenin teminatı olarak evi gösterdi. Borç ödenmeyince icra dosyasıyla satışa çıkarıldı. Davacının aile konutu iddiası dinlenmemelidir” ifadelerini kullandı.

YEREL MAHKEME: SATILAMAZ

Tarafların beyanlarını dinleyen yerel mahkeme, Serpil U’nun açtığı davayı kabul etti. Cevdet T.’ni basiretli bir iş adamı gibi davranmadığı, evin aile konutu olup olmadığını araştırmadan hareket ettiği belirtilen kararda, tapu kaydının Birol U’nun adına yapılması gerektiği belirtildi. Hüküm Cevdet T. tarafından temyiz edildi.

YARGITAY KARARI BOZDU

Temyiz talebini görüşen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Türk Medeni Kanununun 194’ncü maddesine göre eşlerden birinin rızası bulunmadığı sürece aile konutunun devredilemeyeceği hatırlatılan kararda, bu durumun cebri satışların (Borcunu ödemeyen bir borçlunun, icra takibi sonucunda hacze konu olmuş malların satılarak alacaklılara ödenmesi) dışında olduğuna dikkat çekildi. Kararda, davanın reddine hükmedilmesi gerektiği aktarıldı.

  
Kaynak: Turkiyegazetesi