Merhabalar

Değerli Kamuoyu ve Kıymetli Yargı Camiası

Zaman Gazetesinin www.zaman.com.tr adresinde İcra Dairelerinde Rüşvet Avı başlığıyla verilen habere istinaden Yargı Çalışanlarını töhmet altında bırakan haber nedeniyle bu haberin gerçeği yansıtmadığına dair Tekzip metni olarak iş bu açıklamayı yapma zarureti doğmuştur.

İcra dairelerinde çalışan katiplerin üç aylık dönemler halinde Adalet Komisyonu tarafından değiştirilmesi yeni bir hadise değildir. Bu değişikliğin rüşvetle uzaktan yakından alakası bulunmamaktadır. Bu değişiklik hacze giden ve haciz yolluğu almak isteyen, başka birimlerdeki katiplerin başvurusu sonucu Büyükşehirlerde uzun süredir yapılan bir uygulamadır. Ancak, icra dairesinin ilgili olduğu kanun ve yönetmelikleri iyi bilmeyen katiplerin oryantasyon sürecini bile tamamlamadan yer değiştirmesi icra dairelerinde iş yükünü artırmaktadır. 6352 Sayılı kanun ile yapılan değişiklik ile icra memuru atanması usulü getirilmiş olup, henüz uygulanmamıştır. Ayrıca aynı kanun ile icra dairelerinin nakit para alışverişinin önüne geçilmiştir. 6352 sayılı kanun ile yapılan değişiklik İcra müdürlerinin isteği doğrultusunda yapılmıştır. Bu konuda yapılan değişikliğe en çok icra müdürleri sevinmiştir.

- Haberde dosya başına para ve arşivden dosya çıkarılması için para istenmesi hadiseside gerçekleri yansıtmamaktadır. Dairelerde dosyaları koyabilecekleri yer bile kalmamıştır. İcra daireleri, diğer kurumların aksine kısıtlı fiziki koşullar altında, eksik personel ile hizmet vermektedir. İstanbul gibi bir şehirde bir icra dairesinde ortalama 1 müdür, 1 müdür yardımcısı, 5 katip görev yapmaktadır. Aynı icra dairesinin günlük iş yükünü yapan başka devlet kurumlarında ise ortalama 1 müdür, 2 müdür yardımcısı, 4 şef, 30 memur görev yapmaktadır. Bu durum başka devlet kurumları ile kıyaslanarak kolaylıkla görülebilir. İcra dairelerinin, önceki yıllarda dışarıdan personel çalıştırması da yasaklanmıştır. Arşivden dosya çıkarma işlemini ise, İcra Dairesinde görevli arkadaşlar yapmaktadır. Bu arkadaşlarında bu konuda hiçbir maddi beklentileri yoktur. Personel ve Arşiv yetersizliğinden dolayı, derdest dosyaların dahi konteynırlarda olduğu nazara alınırsa Arşivden bir dosyanın çıkarılması aynı gün içinde olmadığı hepimizce bilinmektedir. Ancak bazı iş sahiplerinin arşivde çalışan arkadaşlara yaptığı usulsüz teklifler ise savcılığın görev alanına girmektedir. Bu hususlarda icra dairesi çalışanlarını suçlamak ise abesle iştigaldir. Yasa değişikliğine göre, icra dairelerine yeterli icra memuru, arşiv memuru, mübaşir ve hizmetli ataması yapıldığında, yeterli fiziki ortam ve arşiv temini yapıldığında sorunlar çözülecektir.


Haberde bahsi geçen Avukat Serkan Y. ve Avukat Gökhan A. Şahit olduğu bir rüşvet olayından bahsetmektedir. Ancak bu açıklaması ile ayrıca suç işlemektedir. Bu nitelikte dayanaksız ve savcılığa intikal etmeyen açıklamalar, icra müdürü ve memuru olarak dürüst olarak görev yapan kişileri töhmet altında bırakmakta, mesleki tükenmişliği beraberinde getirmektedir. Bilindiği gibi rüşvet iki taraflı bir suçtur. Sayın avukatın, bu rüşveti vermesi suç oluşturur, rüşveti vermek zorunda kalmış ise bu ise başka bir suçu oluşturur. Avukat olan şahıs kamu görevi ifa eder. Cürüm niteliğinde bir suçu bildirmemiş ise yine bizzat kendisi suç işlemiştir. Ayrıca, bu nitelikte bir suça ortak olmak veya bu suçu bildirmemek avukatlık meslek kurallarına ayrıkı bir davranış olup, Baro tarafından disiplin suçu ile cezalandırmasını gerektirmektedir.

Yargı Camiasında Çalışanlarca malum olan rotasyon uygulamasının Türkiyenin her yerinde olduğu gibi İstanbul’da da yapılmış olması Basın Meslek İlkeleri, Ahlak Kuralları ile bağdaşmayacağı gibi, Yargı Çalışanlarının mesleki hak ve menfaatlerini koruyup, kollayıp, gözeten Yargı Çalışanları Derneği (YARDER) olarak Yargı Çalışanlarının tümünü haksız ve suçlayıcı bir ifade eli takdim edilerek haber yapılmış olmasını tüm yasal haklarımız mahfuz kalmak kaydıyla şiddetle kınar ve tekzip ederiz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur…

İbrahim BAŞYURT
Ayvacık İcra Müdür Yardımcısı
Yargı Çalışanları Derneği (YARDER) Genel Başkanı