Konkordato isteyen firma sayısı her gün artarken iş dünyasından tepkiler de gelmeye başladı

Konkordatoda İnşaat sektöründen sonra ayakkabı sektörü gelmektedir. Ayakkabı sektörünün önde gelen firmaları Hotiç, Yeşil Kundura ve Beta'nın art arda konkordato ilan etmesiyle gözler ayakkabı sektörüne çevrildi.

İlk tepki Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Yönetim Kurulu Başkanı A.Sabur Endican’dan geldi. Habertürk’den Naime Sert ile konuşan TASD başkanı Endican 'Konkordato süresi kısaltılmalı, yoksa sektör çok zarar görecek' dedi.

Konkordato ilan eden 3 binden fazla şirketin yüzde 75'ini inşaat şirketleri, beton santralleri, yapı malzemeleri satanlar ve hırdavatçıların oluşturduğu belirtildi.

Sözcü gazetesi yazarı Nedim Türkmen, Türkiye genelinde şu ana kadar ticaret mahkemelerine konkordato başvurusu yapan 3 binin üzerinde borçlu olduğunu kaydetti. Listenin 75'inin inşaat şirketleri, beton santralleri, yapı malzemeleri satanlar ve hırdavatçılardan oluştuğunu belirten Türkmen'in yazısı şöyle:

"Alacaklılarına ve özellikle bankalara olan borçlarını ödeyemeyeceğini gören şirketler, ilk önceleri birer ikişer konkordato talep ederken, artık haftada 50'şer, 60'şarlık gruplar oluşturmaya başladılar. Türkiye'nin tamamında şu ana kadar ticaret mahkemelerine konkordato başvurusu yapan 3 binin üzerinde borçlu var. Bu liste üzerinde kısa bir çalışma yaptığımda çok çarpıcı sonuçlarla karşılaştım. Listenin yüzde 75'i inşaat şirketleri, beton santralleri, yapı malzemeleri satanlar ve hırdavatçılardan oluşuyor.

Enerji şirketleri, devletten katkı paylarını 1 yıldır alamayan sağlık kuruluşları, yine devletin teşvik primlerini ödemediği hayvancılık ve besicilik ile uğraşanlar, temizlik ve hizmet işi ile uğraşanlar, araç kiralama şirketleri ve son olarak da ayakkabı sektöründeki şirketlerle liste uzayıp gidiyor.

Bu gidişle konkordatonun sonu ne olur?

Şimdilik 3 bin şirket,  hergün bu sayı artıyor, sayı b bin, on bin olduğu zaman bunun reel sektördeki etkiler ne olacak, finans sektörü bu yükü taşıyabilecek mi?

NTV’de yer alan habere göre Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu, bankalara yönelik yeni bir tavsiye kararı aldı. Türkiye Bankalar Birliği'nin tavsiye niteliğindeki kararına göre, bankalar ve diğer finansal kuruluşlara toplam nakit kredi borcu 15 milyon TL’nin altında olan işletmelerden belli şartları sağlayanlar vadesi gelen taksitleri 24'aya kadar vadelendirebilecek. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Twitter'dan yaptığı açıklamada alınan bu tavsiye kararının reel sektör için çok önemli olduğu değerlendirmesini yaptı

Bu haberler bir bütün olarak değerlendirildiğinden iktidarın reel sektör kredilerinin bankalarca yapılandırılmasını destelediği sonucu çıkmaktadır.

Ancak konkordato ile konkordato dışı borç yapılandırması aynı şey değildir.

Konkordato sürecinde faiz işlemiyor

Konkordato sürecinde ipotek veya rehinsiz borçlara faiz işlemiyor.  Bu nedenle konkordato sürecindeki firmalar bankaları olumsuz etkileyecektir. Oysa bankalarla özel olarak anlaşarak kredilerin vadeye yayılmasında hiç şüphesiz en azından bankaları zarara uğratmayan bir faiz işlemeye devam edecektir. İşte bu nedenlerle bir aşamada sonra konkordato sürecine siyasi iradenin bir şekilde müdahalesi söz konusu olabilir.

Konkordato talep eden şirketler için geçici ve kesin mühlet süresi en az 15 ay en fazla 29 ayı kapsamaktadır.

Bu sürelerin sonunda konkordato anlaşması alacaklıların onayına sunulacak ve eğer alacaklılar aşağıdaki nisaplarda oy verirse mahkeme konkordato anlaşmasını tasdik edecektir.

Nisaplar:

Alacak tutarının ve alacaklı sayısının yarısı veya alacak tutarının 2/3’ü alacaklı sayısının ¼’ü konkordato anlaşmasına olumlu oy verirse anlaşma ticaret mahkemesinin tasdikine sunulacak ve mahkemenin tasdikinden sonra anlaşma yürürlüğe girecektir. Bu anlaşma kabul oyu veya ret oyu veren bütün alacaklılar için bağlayıcı olacaktır.

Konkordato anlaşması ile borçlar yeniden vadelendirilecek, belki alacaklardan ıskonto yapılacaktır. Böylece geçici ve kesin mühlet ile birlikte borçların ödeme vadesi yıllara yayılabilecektir.

Sanıyoruz iş dünyası daha henüz konkordato konusunda yeteri kadar bilgi sahibi değildir. Bir süre sonra konkordato sürecini başlatan şirketler bunun rahatlığını yaşarken geç kalan şirketler mutsuzluğu yaşayabilir.

Ödeme güçlüğü içerisinde bulunan şirketler için konkordato sürecini başlatmanın şimdi tam zamanı olduğunu düşünüyoruz.

Av. Rahmi Ofluoğlu

Biz

Çözüm Ofis KOBİ'ler İçin Ücretsiz KONKORDATO Bilgilendirme Toplamtıları 

Yapmaktadır. Toplantılara katılmak için 0537 614 62 64 Yeşim Hanım, Rezervasyon yapınız

Çağlayan Adliyesi'nin(İstanbul Adliyesi) tam karşısı

‘Konkordato ilanı yoksa kriz de yok’ ‘Konkordato ilanı yoksa kriz de yok’

Çözüm Ofis Çağlayan
Çağlayan, no:2/4, Cihanşah Sk, 34403 Kağıthane/İstanbul
(0212) 234 32 69

https://www.google.com/maps/

Mali Sıkıntıdan Çıkış Yolları

*Çeklerinizi ve kredilerinizi ödeme güçlüğü içerisindeyseniz,

*Çeklerinizin yazılması, icra ve hacizlerin başlaması an meselesi ise,

*Çözüm için size önerilerimiz olacak.

Çözümler ve öneriler için tıklayınız