30 kadarı İstanbul Adliyesi olmak üzere İstanbul genelinde 60 şirket konkordato ve mühlet talebiyle Asliye Ticaret Mahkemelerine başvurdu.

Nisan ayından bu yana konkordato talep eden firma sayısı 12 oldu.

Piyasalardan yoğun bir biçimde iflas haberleri geliyor.

Dizayn Boru

Keskinoğlu

Smach

Nalpaş Gıda

Efecan Tekstil

Omar Tekstil

Aker İnşaat

Remoil

Euronet Car Rental

Hotiç

Gilan

Menpa Mağazacılık Pazarlama Tekstil Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi

Konkordatoya ilişkin basın haberleri hatalarla dolu ve kafa karıştırıcı.

Bazı haberlerde iflasın ertelenmesi ile konkordato kurumu karıştırılmakta bazılarında şirketlerin konkordato talep etmesi için iflas halinde olması gerektiği gibi hatalı bilgiler bulunmakta ve mahkemeden konkordato talebi konkordato ilanı olarak kabul edilmektedir.

Dün Habertürk’e yer alan bir konkordato haberinin başlığı “Mücevher firması Gilan konkordato ilan etti.”

 Oysa işletmeler konkordato ilan edemez, yetkili ve görevli asliye ticaret mahkemesinden konkordato talep ederler.

Haberin devamı şöyle:

Oücevher firması Gilan konkordato ilan etti. Markanın üst düzey yöneticisi Osman Geylan konkordato ilanın detaylarını açıkladı.

Geylan, 3 Eylül Pazartesi günü konkordato için başvurduklarını, 5 Eylül Çarşamba günü konkordato ilan ettiklerini belirtti ve "İşimize odaklanabilmek için bunu yaptık, amacımız mevcut vadeleri uzatmak. Borçlu olduğumuz bankaların markamıza bakış açısı olumlu, böyle dönemler beraber hareket edilmesi gereken dönemler, Türkiye hedeflerine markalarıyla ulaşabilir" dedi.

Geylan, şu anda, mevcut varlıklarının bankalara olan borçlarına rahat rahat yetecek düzeyde olduğunu da vurguladı.

Şirketin beşi katılım bankası olmak üzere toplamda 12 bankaya borcu bulunuyor.

https://im.haberturk.com/2018/09/07/ver1536335143/2134393_4186bc4e14df555a26cb1d6e40da2e07.jpg

EN AZ 1 YIL ÖDEMESİZ PLAN BEKLENİYOR

Geylan bankalardan en az 1 yılı ödemesiz uzun vadeli bir plan beklediklerinin de altını çizdi ve finansal krizi çözebilmek için 3 tanesi İstanbul’da, 1 tanesi Ankara’da bulunan mağazaların daha verimli hale getirilmesini amaçladıklarını ve ihracatta daha agresif bir plan üzerine çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Geylan finansal kriz yaşamalarına sebep olan nedenleri de şöyle sıraladı; "Son 2-3 senedir turizmde yaşanan gerileme ve nitelikli turist sayısındaki azalış, müşterilerinin daha ucuz ve günlük kullanılacak mücevherlere yönelmesi, yüksek faizle beraber uzun vadeli yatırımların yapılmasının imkansız hale gelmesi ve girdilerin tamamına yakının ithal olması (altın ve pırlanta) ve kurdaki dalgalanmalardan etkilenmeleri"

https://im.haberturk.com/2018/09/07/ver1536335143/2134393_67e69ab8c9f8d4375ea59f5e376a9a33.jpg

AVM KİRALARINDAKİ ARTIŞ GİDERLERDE ETKİLİ

Geylan ayrıca geçen senenin aynı dönemine göre satışlarında yüzde 5’lik artış olduğunu, artış olmasına rağmen işletme maliyetlerindeki giderlerin, özellikle AVM kiralarındaki artışın giderlerini yönetememelerine sebep olduğunu belirtti.

Devletin Türkiye’yi dünyada temsil eden markaları uzun vadeli kredilerle desteklemesi gerektiğini de vurgulayan Geylan, "Gilan Mücevher, Anadolu ve İstanbul Kültürünü dünyaya anlatan ilk ve tek lüks markası, 50’ye yakın çalışanıyla, tasarımlarıyla ön plana çıkan şirket dünyaca ünlü isimlerin ürünlerini kullanmasıyla tanınıyor. Türkiye'nin alanında markalaşmış şirketlerinden biridir. Marka New york'ta adından oldukça söz ettirmektedir" dedi.

HOTİÇ VE KESKİNOĞLU DA KONKORDATO İLAN ETMİŞTİ

HOTİÇ markasıyla 1938 yılından beri faaliyet gösteren ve Türkiye genelinde 150 mağazası bulunan dev ayakkabı perakendecisi de geçen hafta konkordato ilan etmişti.

Hotiç tarafından yapılan açıklamada, "piyasalarda yaşanan nakit akışı sıkışıklığı, TL'de yaşanan aşırı değer kaybının piyasa faizlerini öngörülebilir düzeyin çok üzerine çıkarması sebebiyle şirketimiz, kısa vadeli ödemelerde sıkıntı yaşamaya başlamıştır. Bu süreç, ticari faaliyetlerimizi de etkiler hale gelmiştir." ifadeleri kullanılmıştı

  • TÜRK AYAKKABI DEVİ KONKORDATO İLAN ETTİ