RAHMİ OFLUOĞLU

İflasın ertelenmesi davasında mahkeme tedbire karar verebilir. Mahkemenin tedbir talebinin kabulü veya reddine karar vermesi halinde karara itiraz edilebilir. İtirazı ret edilen ret kararına karşı istinafa başvurabilir.

Halen mahkemenin tedbir kararına karşı temyiz yoluna gidilememektedir. Tedbir kararına karşı istinaf başvurusu bu açıdan bir yenilik.

Yargılama üç aşamalı olacak; 1. derece mahkemesi, istinaf ve temyiz. Yeni torba yasa ile İİK 179/a maddesi yeniden düzenleniyor.

Torba yasa ile 2004 sayılı yasaya yeni bir madde, 179/c maddesi ekleniyor.

İstinaf ve temyiz

Mahkeme yargılama sonunda şirketin borca batık olmadığı sonucun varırsa davanın reddine, şirketi borca batık ve iyileştirme projesini ciddi ve inandırıcı bulursa iflasın ertelenmesine, borca batık ancak iyileştirme projesi ciddi ve inandırıcı değilse şirketin iflasına karar verebilir.

Mevcut yasal düzenlemede bu konuda bir açıklık yoktu. Uygulamada mahkemeler ya iflasın ertelenmesine, ya da iflasa karar veriyordu, yeni torba yasa bu konuya açıklık getiriyor ve yargılama sonunda verilecek kararın ne olacağını düzenliyor.

179/c maddesine göre mahkemenin kararına karşı istinaf başvurusu yapılabilir. Bölge adliye mahkemesinin kararı temyiz edilebilir. Böylece iflasın ertelenmesinde yargılama üç aşamalı olacak.