TRABZON’DA son 5 ay da 16 bin 504 kişi icralık oldu. Vatandaşa borcundan ötürü icra başlatanlar arasında ilk sırayı bankaların aldığı ortaya çıktı. DOSYA SAYISI ARTIYOR

İcra müdürlüklerinde her geçen gün dosya sayısında artış yaşanıyor. Trabzon’da son 5 ay da 16 bin 504 kişi icralık oldu. 2013 yılından icralık olan dosyalardan 2 bin 173’ü bu yıl yeniden icraya konuldu.  Vatandaşa borcundan ötürü icra başlatanlar arasında ilk sırayı bankalar alıyor. Bankaları telefon şirketleri, internet şirketleri ve ev eşyası satan mağazaların takip ettiği ortaya çıktı.

YENİ İCRA MÜDÜRLÜĞÜ KURULDU

Trabzon Adliyesi’nde artan icra dosyaları yeni bir icra müdürlüğünün kurulmasına neden oldu. Yeni kurulan 4. İcra Müdürlüğü yeni açılan icra dosyalarını kabul ederken, kurulduğu günden bugün 16 bin 504 icra dosyasına ulaştı. Diğer üç icra müdürlüğü ise ellerindeki dosyaları sonuçlandırmak için çaba harcıyor. Bu arada icralarda personel yetersizliği ve odacı bulunmaması memurları sıkıntıya sokuyor.

İŞTE DOSYA SAYISI

Trabzon'da 2013 tarih itibarıyla icra dosya rakamı toplamda 113 bin 939 olduğu bildirildi. 2013 tarihi itibariyla merkez ve ilçeleri icra dairelerinde 6 bin 944'ü ilamlı, 106 bin 995'i ilamsız olduğu belirtildi.

UZMANLAR UYARIYOR

Uzmanlar, artan icraları, firmaların bankalar borçlanmasını, karşılıksız çeke hapis cezasının kaldırılmasına, kredi ve kredi kartı kullanımının artmasına bağlıyor.  Uzmanlar insanlarını ödeme alışkanlıklarından değiştirmesi çözüm önerileri arasında gösteriliyor.