Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "İflas erteleme uygulamasındaki haksızlıkların giderilmesi için Adalet Bakanlığı ile birlikte çalışıyoruz. Başbakanlık'a sunacağız" dedi.

Son dönemde iş dünyası ve bankalar tarafından sık sık eleştirilen iflas erteleme uygulamasını yeniden düzenlemek için çalışmalar hızlandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci bu konuyla ilgili çalışmayı Adalet Bakanlığı ile birlikte yaptıklarını, öncelikle olarak ele alıp Başkanlık'a sunacaklarını söyledi. Tüfenkci amaçlarının iş dünyasının sıkça rahatsızlığını dile getirdiği iflas erteleme uygulamasındaki haksız noktaları gidermek olduğunu açıkladı.

Düşünce platformu 'Fikir Sofrası' tarafından Malatya'da bir konakta düzenlenen "Rekabetçi Gümrük ve Ticaret Uygulamaları" konulu toplantıya, Bakan Tüfenkci'nin yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ile bazı iş adamları, bürokrat ve gazeteciler katıldı.

"YAPISAL REFORMLAR ŞART"

Toplantının açılışında konuşan Tüfenkci, küresel ticarette rekabet ortamının giderek ısındığını ifade ederek, Türkiye'nin dünya ticaret pastasından daha fazla pay alabilmesi için bir takım yapısal reformlara ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Söz konusu reformların bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğine işaret eden Tüfenkci, "2023 hedeflerini ortaya koyarken bazılarını buna 'hayal' diyebilir ama biz insanlarımıza, girişimcilerimize güveniyoruz. Yeter ki bu insanların önünü açabilelim. Yeter ki girişimcilerin takıldığı problemlerde ön açıcı olalım" değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Tüfenkci, dış ticaretin kolaylaştırılması noktada bir çok desteklemeler yapıldığının altını çizerek, "Bununla ilgili teşvik mekanizmalarından tutun da pazarlarda kalıcı yer edinebilmek için reklam harcamalarına kadar birtakım doneleri de iyi oturtmamız lazım. Bununla ilgili Ekonomi Bakanlığı ile birlikte yeni dış ticaret (teşvik) paketlerini de önümüzdeki günlerde inşallah sizlerle paylaşmış olacağız" ifadelerini kullandı.

ÇEKE İTİBAR GELECEK

Toplantı sonrasında katılımcıların sorunlarını dinleyen ve soruları yanıtlayan Bülent Tüfenkci çek yasasına son halini verdiklerini ve konuyu Bakanlar Kurulu'na getirmeye hazır olduklarını söyledi. Tüfenkçi sözkonusu düzenlemenin algısı kötüleşen çeke yeniden itibar kazandıracağını ifade etti. Çek yasası ile ilgili değişiklikler dün yapılan Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında da ele alındı.

İş dünyasının bir süredir çekle ilgili sorun yaşadığını kaydeden Tüfenkci, "Aslında rakamsal istatistiklere baktığınızda karşılıksız çıkan ödenmeyen çek sayısında bariz bir artış yok. Ancak iş dünyasında çeke karşı bir olumsuz algı oluştu. Kimse kimseden mecbur kalmadıkça çek kabul etmemeye çalışıyor. Bu da ticarette bazı tıkanmalara neden oluyor. Bunu dikkate alarak iş dünyasının uzun süredir talep ettiği çek düzenlemesine ilişkin detayları netleştirdik konuyu Bakanlar Kurulu ve Meclis'e getirmeye hazırız" dedi.

KAREKODLU ÇEK

Yeni düzenlemede özellikle iki konunun öne çıkacağını ifade eden Tüfenkci "Karekodlu çeklerde artık çek kabul edecek kişi çeki keşide edenin geriye dönük tüm ödeme performansını görebilecek. Bu performansı 5 yıl geriye dönük olarak çek alacak kişiyle paylaşacağız. Sorgulamanın ardından çekin kabul edilip edilmeyeceğine alıcı karar verecek. Karekod da zorunlu olacak" dedi.
Karşılıksız çek veren hiçbir yöneticinin veya şirket ortağının daha sonra şirkette yönetici olamayacağını belirten Bakan Tüfenkci çekte yer alması gereken bazı temel bilgilerin de MERNİS sistemi üzerinden karşılaştırmasının yapılabileceğini böylece çek alacak kişinin çeki kesen kişinin çek düzenleme yetkisinin olup olmadığını da sorgulayabileceğini belirtti. Bakan Tüfenkçi özellikle bu iki konunun çözülmesi ile birlikte çeke yeniden itibar kazandırılmış olacağını, ticaretin de önünün açılacağını ifade etti.

İKİ SAATTE İŞLEM

Gümrüklerde tek pencere sistemi ile işlemlerin çok hızlandığını, kırmızı hatta işlem görme oranının yüzde 13'lerden yüzde 6'lara kadar indiğini ifade eden Bakan Tüfenkci "2023'de 500 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var. Bu bir hayal olarak görülebilir. Ancak bizim işimiz devlet olarak ihracatçılarımızın önüne bariyer koymamak. Biz bunun arayışındayız" diye konuştu.

Gümrükte işlemlerin yüzde 70'inin 4 saat içinde gerçekleştiğini 2 saatlik hedef koyduklarını ve bunu da işlemlerin tamamında olmasa da kısmen başardıklarını ifade eden Bakan Tüfenkci bunu daha da aşağıya çekmek istediklerini, bir taraftan da maliyetleri düşürmenin yollarını aradıklarını söyledi.

IRAK'A YEN SINIR KAPISI

Sınır kapılarının ihracatın artması açısından son derece önemli olduğuna dikkat çeken Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Irak'a yeni bir sınır kapısı açılması için çalışmalarımız sürüyor. Bizim tarafta hazırlık tamam ancak Irak tarafında bütçe sıkıntısı var. Onu da biz üstlenip bu sınırı devreye almayı düşünüyoruz" dedi.

Türkiye'nin sınır kapılarının neredeyse tamamının farklı mimari özellikler taşıdığını söyleyen Bakan Bülent Tüfenkci, tüm sınır kapılarını bir örnek yapmayı istediklerini kaydetti. İlk örnek olarak yıkılıp yeniden yapılacak Sarp Sınır Kapısı'nda bu modeli deneyeceklerini söyleyen Tüfenkçi "Temmuzda Sarp'da temel atmayı planlıyoruz. Artık Türkiye'ye nereden giriş yapılırsa yapılsın kapıların bir karakteri bir kimliği olsun istiyoruz. Giriş yapanlar Türkiye'ye girdiğini anlasın istiyoruz" diye konuştu.

YETİM ÇOCUKLAR VE YAŞLILARIN YÜZÜ GÜLDÜ

Fikir Sofrası'nın kurucusu işadamı Ahmet Arslan, Malatya'da Ramazan Bayramı öncesi Sevgi Evleri Çocuk Yuvası'nda kalan yüzlerce çocuk ve huzurevindeki yaşlıları sevindirdi. Yuvanın bahçesinde 300'e yakın çocuk, 100'e yakın yaşlının yer aldığı kalabalık bir gruba akşam yemeği verildi. Çocuklar için özel Keloğlan gösterisi yapılırken, Otistik ve Down Sendromlu Çocuklar Orkestrası da müzikleriyle geceyi neşelendirdi. Fikir Sofrası düşünce grubu temsilcileri her bir masada çocuklar, yaşlılarla ilgilendi. İçinde çikolata, kıyafetlerin yer aldığı hediye paketin alan çocuklar ve yaşlılar teşekkürlerini iletti.


Read more: 
http://www.muhasebeweb.com/haber_detay.php?id=5869_Muhasebe İflas Ertelemeye 'Yeni Ayar'#ixzz4AmNH3omt