1-Konkordato nedir?

Konkordato,vadesi gelmiş borçlarını ödeme güçlüğü içerisinde olan veya vadesi gelmemiş olan borçlarını ödme riski olan borçluların rahat bir nefes alamaları ve düze çıkmalarını sağlamak amacıyla getirilen bir hukuk kurumudur.
Konkordato sermaye şirketi olsun olmasın bütün borçlular için geçerlidir.
Konkordato iflas ertelemenin aksine sermaye şirketi olmayan (kolektif, komandit şirketler gibi) şirketler ve şahıslar için de uygulanabilir.
Kısaca vadesi gelmiş borçlarını ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe ihtimali bulunan bütün borçlular asliye ticaret mahkemesinden konkordato talep edebilirler.

2-Neden Konkordato?
Çünkü mahkemenin vereceği geçici konkordato mühleti ile;

  1. Borçlu aleyhine amme alacakları dahil icra takibi yapılamaz,
  2. Başlayan icra takipleri durur,
  3. İhtiyati haciz ve ihtiyati tedbir kararları uygulanamaz,
    Mahkemenin geçici mühlet kararı ile uygulamaya geçen bu tedbirler borçluya rahat bir nefes aldıracaktır.Ve böylece borçlu işlerini düzene koymak ve borçlarını ödemek için son bir fırsat yakalamış olacaktır.

Borca batık şirketlerin ekonomiye yeniden kazandırılması ile;Şirketin çalışanları işsiz kalmayacak, şirket istihdam yaratmaya devam edecektir. Sonuçta herkes karlı çıkacaktır;

3-Mahkeme ne zaman geçici mühlet kararı verir?
Konkordato talebi üzerine mahkeme, yasada belirtilen belgelerin eksiksiz olarak mevcut olduğunu tespit ettiğinde derhâl geçici mühlet kararı verecektir.

4-Geçici Konkordato Mühleti nedir?
Konkordato talebi üzerine mahkeme talep ve eklerinde bir eksik yoksa derhal geçici mühlet kararı verir ve borçlunun mal varlığının muhafazası için gerekli önlemleri alır.
Geçici mühlet üç aydır, gerekli görüldüğünde 2 ay daha uzatılabilir.

5-Kesin Mühlet Nedir?
Geçici mühlet süresinde konkordatonun başarıya ulaşmasının mümkün olduğunun anlaşılması hâlinde borçluya bir yıllık kesin mühlet verilir. Bu kararla birlikte mahkeme, yeni bir görevlendirme yapılmasını gerektiren bir durum olmadığı takdirde geçici komiser veya komiserlerin görevine devam etmesine karar verir ve dosyayı komisere tevdi eder.
6-Kesin mühlet uzatılabilir mi?
Kesin mühletin uzatılmasını konkordato komiseri ve borçlu talep edebilir.
Güçlük arz eden özel durumların olması halinde kesin mühlet, komiserin bu durumu açıklayan gerekçeli raporu ve talebi üzerine mahkemece altı aya kadar uzatılabilir.
Borçlu uzatma talebinde bulunursa; komiserin de görüşü alınarak kesin mühlet uzatılabilir.
Uzatma talebi her iki durumda da kesin mühletin sonra ermesinden önce yapılır.
Mahkeme uzatma kararı vermeden önce, alacaklılar kurulunun görüşünü alır.
7-Konkordato komiseri ne zaman atanır?
Mahkeme geçici mühlet kararı ile birlikte geçici komiser tayin eder. Geçici komiserlerin sayısı duruma göre üç kişiye kadar çıkarılabilir.
8-Geçici konkordato komiseri kesin mühlette göreve devam eder mi?
Geçici komiserin kesin mühlet kararından sonra görevine devam edip etmeyeceğine mahkeme karar verir, mahkeme gerek görürse yeni komiser veya komiserler atayabilir. DEVAMI

Mali Sıkıntıdan Çıkış Yolları

*Çeklerinizi ve kredilerinizi ödeme güçlüğü içerisindeyseniz,

*Çeklerinizin yazılması, icra ve hacizlerin başlaması an meselesi ise,

*Çözüm için size önerilerimiz olacak.

Çözümler ve öneriler için tıklayınız