İhraç Edilen Memurların Dava Hakları

Kafa karışıklığı

Ne Yapmalı?

Kararnamelerle ihraç edilen kamu personelinin dava hakkı olup olmadığı, dava hakkı varsa hangi mahkemede, hangi davayı açmaları gerektiği konusunda kafa karışıklığı mevcut, akademisyenler farklı görüşler ileri sürmektedirler.

Bu yazıda detaylara girmeden kafa karışıklığı olan noktaları tespit ederek yapılması gerekeni lafı uzatmadan söyleyeceğiz.

Üzerinde tartışma olmayan nokta

Tartışma katılanların ekseriyeti kamudan ihraç edilenlerin dava hakkı olduğu konusunda mutabıktır. Davalarda yürütmeyi durdurma kararı verilemeyecektir.

Kafa karışıklığı olan noktalar

Davanın nereye açılacağı konusunda tartışmaya katılanlar arasında bir mutabakat yoktur.

Kimine göre davalar Danıştay’da ,

Kimine göre İdare Mahkemesinde,

Kimine göre Anayasa Mahkemesinde açılmalı..

Bunların hangisi doğru?

Danıştay bize göre kesinlikle doğru değil çünkü Danıştay Kanunu Danıştay’ın 1. Derece mahkemesi olarak bakacağı davaları tek tek saymış, bunların arasında KHK’ler yoktur.

İdare Mahkemesi

Tartışmaya katılanlar bu noktada ayrılmaktadır. Bu konu tartışmalıdır.

Anayasa Mahkemesi

Tartışmacıların çoğu bu konuda anlaşmaktadırlar ancak davanın ne zaman açılacağı konusunda tartışma mevcuttur.

Kimine göre olağan hukuk yolları tüketildikten sonra AYM’ye gidilebilir.

Kimine göre idare mahkemelerine dava açılamayacağı için zaten olağan kanun yoktur ve doğrudan AYM’ye dava açılabilir.

İHAM(AİHM)

Bu noktada da farklı görüşleri mevcuttur.

Kimine göre etkili bir iç hukuk yolu bulunmadığından AYM dahil doğrudan İHAM nezdinde dava açılabilir.

Kimine göre iç hukuk yolları tüketildikten sonra İHAM’a dava açılabilir.

 

Ne yapmalı?

Tartışan taraflardan hangisi haklı olursa olsun biz hem idare mahkemesinde ve hem de Anayasa Mahkemesi’nde dava açılmasından yanayız. Bu iki mercide dava açtığımızda bütün tartışmacıların itirazlarını karşılamış olacağız.

Şöyle ki;

İdare mahkemesinde dava açmayıp doğrudan AYM’de dava açmamız halinde AYM olağan hukuk yollarının tüketmeden dava açtığımız için davamızı ret etme riski mevcuttur böyle olunca geri dönüp İdare Mahkemesinde dava açmak istediğimizde  idare mahkemesinde ki dava açma hakkımızı da süre açısından kaçırmış olacağız.

AYM’ye dava açmayıp sadece idare mahkemesine dava açmamız halinde ise idare mahkemesi idari yargı yoluna gidemeyeceğimize hükmetmesi halinde bu sefer de AYM’ye dava açma hakkımızı süre açısından kaçırmış olacağız.

İdare mahkemesinde dava açmamız halinde İYUK’a göre Danıştay’da da dava açmış sayılacağımızdan Danıştay’da dava açma hakkımıza da kaybolmamış olacağız çünkü İYUK yanlış mercide dava açılmış olsa bile dava süresinde açılmış sayılacaktır.

İki yerde, hem AYM ve hem de idare mahkemesinde dava açmanın zarar maliyeti sadece 200 lira başvuru harcı olacaktır.

Biz Hukuk Bürosu olarak dava dilekçelerinin içeriğini tamamlamış bulunuyoruz. 20 Eylüle kadar bize vekalet gönderenlerin davalarını 25 Eylüle kadar açmış olacağız, AYM için süre 672 sayılı KHK için 1 Ekimde dolacaktır. Sürenizi kaçırmayın… Unutmayın Hayat Geç Kalmayı Affetmiyor…

NOT

Davalar konusunda bilgi almak için iletişim bilgileri

GSM   : 0537 614 62 64 

E MAİL: [email protected]