Abraham Lincoln başarılı bir avukat ve siyasetçidir. 23 yıl avukatlık yaptı ve daha sonra ABD’nin 16. Cumhurbaşkanı oldu. Avukatlık mesleği üzerine çok fazla yazılı belge bırakmasa da avukatlara çok önemli tavsiyeler içeren notları bugün ABD Kongresi Kütüphanesi’nde bulunmaktadır.

Abraham Lincoln’un düşünceleri bugün bütün dünya avukatları tarafından önemsenmektedir. Professor Dirck,  Abaraham Lincoln’ün düşüncelerini avukatlık ofislerinde duvarlara asmak yetmez, bu değerli söylemlerin öğrenciler ve genç avukatlar tarafından içselleştirilmesi gerekir” demektedir.

Abraham Lincoln’ün avukat olmak isteyenlere önemli tavsiyesi dürüst olmaktır. Abraham Lincoln “ Toplumda yaygın bir kanı var; avukatlık mesleği gereği dürüst olamaz, eğer siz avukatlığı dürüstlük ilkesine bağlı olarak yapamayacaksanız, dürüst olarak yapabileceğiniz başka bir iş seçin” demektedir.

Abraham Lincoln’un avukatlık mesleği ile ilgili düşüncelerini bir bütün olarak değerlendirmek gerekir. Sadece dürüstlük tavsiyesini aldığınızda elbette avukatlık mesleğinde çakılıp kalır başarılı olamazsınız.

Lincoln, “çalışkan olun, güzel konuşmayı, eski söylemle belagatinizi geliştirin “ , ayrıca bilmediklerinizi başka birilerinden öğrenme yerine okuyun, araştırın” demektedir.

“Avukat küçük başarıların peşinde koşmamalı, küçük başarılarla yetinmemeli.”

“Avukat iyi bir “uzlaştırıcı” (peacemaker) olmalı”

“Müvekkillerinize uzlaşmanın nominal dava kazanmaktan her zaman daha kazançlı olduğunu anlatın. Uzlaşma müvekkillerinizi  mahkeme masraflarından kurtaracaktır.”

Abraham Lincoln’un tavsiyeleri bizdeki avukatlıkla bağdaşır mı?

Bizde avukat müvekkil ilişkisi çoğunlukla baştan sınırları çizilerek doğru düzgün bir avukatlık sözleşmesine bağlanamadığı için uzlaşma avukatın aleyhine sonuç verecektir. Uzlaşmadan müvekkilin karlı çıkması, avukatın zarar etmesi aldatıcı bir yaklaşımdır. Bir kere bugün alınacak 10 bin lira yıllar sonra alınacak 20 bin liradan daha iyidir. Hele davayı kaybederseniz sonuçlar  hem avukat, hem de müvekkil için  umulandan daha kötü olacaktır.

Müvekkil sizin onun lehine davrandığınız, bu nedenle ihtilafın bir an önce çözümünü istediğinize inanması size orta ve uzun vadede yeni müvekkiller kazandıracaktır. Müvekkilin lehine davranmak avukatlık mesleği için kazançlı görünmemektedir, genel kanı budur. Lincoln’un dürüstlük dediği ilkelerden birisi de budur, yani müvekkilin lehine olanı yapmak. Ancak çalışkan,  araştırmacı ve dürüst olmak avukatın direnme gücü ile orantılıdır. Acil paraya ihtiyacı olan, giderlerini karşılama güçlüğü yaşayan bir avukatın bu ilkelere uymakta bir hayli zorlanacağı açıktır. Abraham Lincoln bu nedenlerle dürüst olarak avukatlık yapamayacağınıza inanıyorsanız, dürüst olabileceğiniz başka bir iş seçin diyor.

Rahmi Ofluoğlu

Devam edecek