Abraham Lincoln ABD’nin 16. Başkanı ve zamanının ünlü bir avukatı. Yoksul bir çiftçi ailesinin çocuğu olan Abraham Lincoln eğitim masraflarını karşılayamadığı için hukuk eğitimini dışarıdan, kendi gayreti ile tamamladı.

 İllionis eyaletinde geçirdiği 23 yıllık hukuk hayatı boyunca, 5.100'den fazla davada avukatlık yaptı.

Cinayetle suçlanan William "Duff" Armstrong davası ile ününü artırdı. William "Duff" Armstrong, cinayetle suçlanıyordu. Bu davada Abraham Lincoln farklı ve o zamanlar ender rastlanılan bir taktik kullanmak suretiyle, görgü tanığının yalan söylediğini çiftçi almanağıyla kanıtladı.

Cumhuriyetçi Parti’nin ilk ABD başkanıdır. ABD’de köleliği kaldıran başkandır.

Abraham Lincoln’dan avukatlara tavsiyeler:

Mahkemede

“Mahkemenin her şeyi bildiği karinesine dayanmam, benim önem verdiğim, kabul ettiğim karine mahkemenin hiçbir şey bilmediğidir.”

Abraham Lincoln bilmediği hukuk konularını birilerine sorma yerine onları kitaplardan araştırarak öğrenmeyi yeğleyen bir hukukçu.

İşte bir arkadaşına yazdığı mektup:

Isham Reavis’e mektup 5 Kasım, 1855

Sevgili dostum,

Eve henüz ulaştım ve mektubunu gördüm. Zamanımın çoğu evden uzakta geçiyor. Hukukçu olmakta kararlı ve istekli isen işin% 50 den fazlası tamamdır. Bu işi kiminle yapacağın küçük bir sorundur. Ben şahsen hiç kimse ile yapmadım hukuku. Kitap al ve onları anlayıncaya, içselleştirinceye kadar oku ve çalış. Büyük bir şehirde bulunmanın hiçbir getirisi yoktur. Ben hiçbir zaman 300 kişinin bile yaşamadığı  New-Salem’da okudum.  Kitapları okuma ve anlama kapasiteniz her yerde aynıdır. Mr. Dammer akıllı bir adam ve çok iyi bir avukattır( benden daha iyi); hiç şüphem yok büyük bir zevkle senin okuman gereken, ihtiyacın olan kitapları sana söyleyecek ve ayrıca kitaplarını sana ödünç verecektir.
Devam edecek..

Rahmi Ofluoğlu

Kaynak:  http://www.abrahamlincolnonline.org