Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan, Türkiye'de en çok boşanma davası açıldığını bildirdi.

Gençcan, Kayseri Barosunca Kadir Has Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Aile Hukuku ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) Yargıtay Uygulaması Semineri"nde yaptığı konuşmada, "Boşanma Usulü" isimli kitabını, tükendiği için yenilemek durumunda kaldığını söyledi.

YÜZDE 80 USUL HUKUKU

Bu kapsamda yaz aylarında dairenin tüm bozma kararlarını tek tek incelediğini anlatan Gençcan, "Çıkardım, bir istatistik yaptım. Yüzde 80 usul hukuku bozması yapmışız. 'Sözlü yargılamaya, tahkikata niye çağırmadın? İddia genişletildi, niye muvafakat etmedin?' gibi yüzde 80'i usul hukuku olmuş." dedi.

EN ÇOK BOŞANMA

"Türkiye'de en çok açılan dava türü, boşanma davasıdır. Bu istatistiklerle de bellidir." ifadesini kullanan Gençcan, şöyle devam etti:

"Boşanma hakim kontrolünde olan bir işlemdir, asla bir arabuluculuk işlemi değildir. İcra edilebilirlik şerhi sunacak şekilde bir tutanak düzenleme yetkisinin kullanıldığı faaliyete 'arabuluculuk' diyorum. Öbür tarafı danışmanlık hizmeti gibi. Bunu herkes yapabilir. Mahallenin muhtarı, kasabı da yapabilir anlaşmayı ama onun adı teknik anlamda arabuluculuk değildir. O bir müzakeredir."

Gençcan, İsviçre Medeni Kanunu'nda tek boşanma sebebi bulunduğunu, bunun da "evlilik birliğinin çökmesi" olduğunu dile getirdi.

Türkiye'de ise birden fazla boşanma nedeni olduğuna dikkati çeken Gençcan, "Bu boşanma sebeplerinin bir kısmı özel, bir kısmı genel boşanma sebebi. Bunların bir kısmı da mutlak boşanma sebebi. Mutlak boşanma sebebi bir kıyamet gibidir. Bütün evlilikler o sebeple yıkılır, mutlaktır. Her birlik sarsılır mutlak boşanma sebebinde ama nisbi boşanma sebepleri deprem gibidir, sizin ev yıkılır, öbürününki yıkılmaz." diye konuştu.

http://www.hukukihaber.net/gundem/yuzde-80-usul-hukuku-bozmasi-yapmisiz-h98302.html