Yargıtay 16.Ceza Dairesi, 12 Haziran 2013’te Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla yapılan yürüyüşe gitmek isterken toplanma yerinde yapılan polis müdahalesi sonrası gözaltına alınan ve haklarında dava açılan 23 kişi hakkındaki beraat kararını bozdu. Önümüzdeki günlerde dava da yeniden yargılama yapılacak.

Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla 12 Haziran 2013’te Taksim Meydanı’nda saat 19.00’da yapılacak “Parkımıza Giriyoruz” eylemine katılmak amacıyla Dolmabahçe’deki Beşiktaş stadı önünde ve İstiklal caddesinin Taksim'e giriş kısmında toplanma çağrısı yapılmış, polis müdahalesi sonucu 42 kişi gözaltına alınmıştı.

Soruşturma savcısı Nazmi Okumuş tarafından 19 Temmuz 2013 tarihinde 23 kişi hakkında kamu davası açılması için iddianame düzenlenmiş ancak söz konusu iddianame, İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından dava şartlarının yeterli olmadığı ve delillerle açıklanmadığı gerekçesiyle 2 Ağustos 2013’te savcılığa iade edilmişti. Birkaç değişiklik yapılan iddianame, soruşturma savcısı Okumuş tarafından tekrar aynı mahkemeye gönderilmişti.

MAHKEME BERAAT VERDİ, YARGITAY BOZDU

İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesi bu sefer iddianamenin kabulüne karar verdikten sonra duruşma günü belirlemeksizin ve 23 kişinin ifadesini almaya gerek görmeyerek davanın yasal şartlarının bulunmadığı ve suçun oluşmadığını belirterek dosya üzerinden 23 kişinin beraatine karar vermişti.

Beraat kararı savcılık tarafından temyiz edildikten sonra, Yargıtay 16. Ceza Dairesi 27 Şubat 2017 tarihinde verdiği kararda “Fiilin suç oluşturmaması nedeniyle derhal beraat kararı verilmesi dışında delillerin takdir ve tayininin gerektiği durumlarda, sanıkların sorgusu yapılıp savunması saptanmadan beraat kararı verilemeyeceği gözetilmeksizin, CMK'nın 193. maddesi hükmüne yanlış anlam verilerek, sorgu yapılmadan beraat kararı verilmesi ve “Olay ve yakalama tutanaklarını düzenleyen kolluk görevlilerinin beyanlarının alınmaması” gerekçesiyle beraat kararının bozulmasına karar verdi.

DAVA YENİDEN GÖRÜLECEK

Önümüzdeki günlerde davaya ilişkin duruşma günü belirlenerek yeniden yargılamaya başlanacak.

  
 
03.04.2017 17:24:08
Kaynak: İlerihaber