Bugün Gazetesi'nin haberine göre, Yargıtay'daki daire başkanlarına görüşlerini bildirmeleri için dağıtılan taslağa göre ceza ve hukuk dairesi başkanlıkları seçiminde Yargıtay Genel Kurulu devre dışı bırakılıyor.

DAİRELERE GÖNDERİLDİ

HSYK'nın hükümet kontrolüne girmesinin ardından Yargıtay'da 144 üye seçildi. Yargıtay yönetimi, yeni seçilen YBP'liler çoğunluğu sağlayacak şekilde üyeleri dairelerde görevlendirdi. Yargıtay yönetimi şimdi de daire başkanlığı seçimlerinde istediği isimleri seçtirmek için seçim yöntemini değiştirmek istiyor. Bunun için Yargıtay Genel Sekreteri Şebnem Günaydın imzasıyla hazırlanan taslak, görüş için daire başkanlarına gönderildi.

Yargıtay Kanun Taslağı'nda, ceza dairesi başkanlarının aynı daireden aday olması durumunda Yargıtay Başkanı, Ceza Genel Kurulu Başkanı ve o dairenin üyeleri tarafından seçilmesi planlanıyor. Başka bir daireden başkanlığa aday olanın olması halinde ise seçimin o dairenin başkan ve üyeleri tarafından yapılması öngörülüyor.

GENEL KURUL DEVRE DIŞI

Aynı seçim yöntemi hukuk dairelerinde de geçerli olacak. Mevcut sistemde, Yargıtay'da daire başkanları 516 üyeli Yargıtay Genel Kurulu'nun salt çoğunluğu olan 258 oyla seçiliyordu. Teklifin yasalaşması halinde hangi üyenin hangi dairede çalışacağına karar veren Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu, daire başkanlarını da üyelerin dairesini değiştirerek belirleyebilecek. Taslakta ayrıca, ceza dairesi başkanlarının yalnızca ceza dairesi başkan ve üyeleri tarafından, hukuk dairesi başkanlarının da hukuk dairesi başkan ve üyelerince seçilmesi de önerildi.

YBP'LİLER SEÇİLEMEDİ

Yargıtay'da 8, 12 ve 15'nci ceza dairelerinin başkanlık seçimlerinde YBP'liler arasında görüş ayrılığı yaşanması nedeniyle destekledikleri adaylar salt çoğunluğu sağlayıp başkanlığa seçilemedi. Daire başkanlığı seçimlerinde bazı YBP'li üyelerin oy kullanırken kendilerine bildirilen adaya oy verdiklerini ispatlamak için, kime oy verdiklerini grup başı olarak belirlenen üyelere göstererek oy kullandıkları iddiası gündeme gelmişti. Aday olan daire başkanları da Yargıtay Başkanlığı'na verdikleri dilekçeyle yaşanan ihlalleri anlatıp seçim güvenliğinin sağlanmasını istemişti.

KIDEM ŞARTININ DA DEĞİŞMESİNİ İÇERİYOR

Yargıtay Başkanı, Başkanvekili, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, başsavcıvekili, daire başkanı ve genel sekreterin seçimi için gerekli kıdem şartının değiştirilmesi de teklif ediliyor.

Yargıtay Başkanı ve Başkanvekili için 8-10 yıl, Yargıtay Başsavcısı için 6-8 yıl, Başsavcıvekili ve daire başkanı için 5 yıl, genel sekreter seçilebilmek için 4 yıl görev yapan üyeler arasından seçilmesi öngörülüyor.

SÜRE ŞARTI BULUNMUYOR

 Mevcut kanunda, Yargıtay Birinci Başkanı seçilebilmek için en az 10 yıl, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Birinci Başkanvekili ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili seçilebilmek için en az 5 yıl, daire başkanı seçilebilmek için en az 3 yıl, genel sekreterlik için 5 yıl süreyle Yargıtay üyeliği yapmış olma zorunluluğu bulunuyordu. Hükümet, eski Yargıtay yönetiminin tepkisine rağmen söz konusu süreleri değiştirmişti. Genel sekreter seçilebilmek için Danıştay'da herhangi bir süre şartı bulunmazken, Yargıtay'da 5 yıl görev yapma şartı getirilmişti.

144 YENİ ÜYE SEÇİLMİŞTİ

Hükümet, yargıyı kontrolü altına almak için geçtiğimiz yıl Yargıtay ve  Danıştay'ın daire ve üye sayılarını artırmıştı. Hükümete yakın YBP'li üyelerin çoğunlukta olduğu HSYK, Yargıtay'a 144. Danıştay'a ise 39 yeni üye seçmişti. HSYK'nın üye seçiminin ardından Yargıtay'ın çoğunluğu YBP kontrolüne geçmişti.

ÇOĞUNLUK DEĞİŞSİN

Yasa taslağında ayrıca Yargıtay Başkanı, başkanvekili, daire başkanı, Yargıtay Başsavcısı ve başsavcıvekili seçimlerindeki çoğunluk şartının da değiştirilmesiyle ilgili teklif yer aldı.

KATILANLARIN SALT ÇOĞUNLUĞU

Seçimlerin üye tamsayısının salt çoğunluğu yerine seçime katılanların salt çoğunluğuyla yapılması yöntemi önerildi. Bu teklif yasalaşırsa başkanlık seçimleri üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 258 yerine oylamaya katılanların salt çoğunluğuyla seçilecek.


Zaman