Bugün Gazetesi'nin haberine göre; Yargıtay 8, 12 ve 15'inci ceza daire başkanlığı seçimlerinde Yargıtay üyelerinin bir kısmının Yargıda Birlik Platformu'nun (YBP) desteklediği daire başkanı adaylarına oy verdiklerini göstermek için 5'er kişilik gruplar halinde oy kullandıkları ve kime oy verdiklerini de grup başı olan üyelere gösterdikleri anlaşıldı.

Açık oy skandalına, AKP destekli YBP tarafından oluşturulan HSYK'nın yeni seçtiği bazı Yargıtay üyelerinin sebep olduğu belirtildi.

ÜYELER BASKI ALTINDA

Grup başının cep telefonu mesajlarıyla YBP üyelerinin hangi adaya oy vermesi konusunda talimat verdiği, ayrıca oy kullanma işinin sıkı tutularak seçimlerin bir an önce tamamlanması gerektiğinin de bildirilerek üyelerin baskı altına alındığı ifade edildi. Talimatlara göre oy veren üyelerin bu tavrı ‘yargı bağımsızlığı ortadan kalktı' olarak değerlendirildi.

GİZLİ OYLAMA YAPILMALI

Yargıtay daire başkanlığına aday olan 8. Ceza Dairesi Başkanı Sedat Bakıcı, 15. Ceza Dairesi Başkanı Haydar Erol ve 12. Ceza Dairesi Başkanı Ayşe Doğan, Yargıtay Başkanlığı'na verdikleri dilekçeyle yaşanan ihlalleri anlatıp seçim güvenliğinin sağlanmasını istedi.

Üç daire başkanı, Yargıtay Yasası gereği oylamanın gizli yapılmasının zorunlu olduğunu belirtti. Daire başkanları, “Yasa hükmüne ve yüksek hakim olmanın kriterlerine uymayacak şekilde toplu halde oy kullanılması önlenmelidir” dedi.

Oy verme işleminin dar yerler yerine geniş alanlarda yapılması, oy verme bölümlerinin birbirinden uzak olması, sırayla veya oy verenin oyunu görecek şekilde seçimin önlenmesi ve oylamanın gizli olması gerektiğinin duyurulması istendi.

YBP'LİLER SAYIYOR

Oy sayımında görev alan Tasnif Kurulu Başkanı veya üyeliğine YBP yöneticilerinin görevlendirildiğini belirten daire başkanları, Yargıtay Yasası ve İç Yönetmeliği'ne uygun, tarafsız tasnif kurulu oluşturulmasını talep etti.

YASAK ÇİĞNENDİ

Ekim 2014'te yapılan HSYK seçimlerinde oluşturulan YBP'nin Yargıtay'da da yansıtıldığını kaydeden başkanlar şu uyarıyı yaptı:

“Yargıtay Yasası'nın seçimlerde her türlü propagandayı yasaklayan 38. maddesine, Yargıtay'ın işlevine, görevine, geleneklerine, yargının bağımsız ve tarafsızlığına, Birleşmiş Milletler Bangolar Yargı Etiği ilkelerine, hakime hiçbir konuda emir verilemeyeceği, tavsiyede bulunamayacağına ilişkin Anayasa hükmüne aykırı olarak birliğe katılan sayın başkan ve üyeleri, çok sayıda toplantı düzenleyerek 38. maddeye aykırı davranmıştır.”

BAĞLAYICI KARARLAR ALINDI

Yargıtay Birinci Başkanlığı'ndan gerekli önlemleri almasını isteyen daire başkanları, “Seçimlerle ilgili olumsuzluklar Birinci Başkanlık ve Genel Sekreterlik makamlarına yazılı veya sözlü olarak zaman zaman yansıtıldığı halde, seçimlerin yasa ve iç yönetmeliğe uygun yapılması sağlanmamıştır” diyerek önlem alınmasını istedi.


Zaman