Ankara 11. İş Mahkemesi’nde görülen davayı Yargıçlar Sendikası üyeleri izlerken davayı açan Ankara Valiliği duruşmaya katılmadı. Duruşmada Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, davanın hem usûlden hem esastan reddini talep etti. Eminağaoğlu ayrıca, Ankara Valiliği hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

El Cezire Türk'ün haberine göre Eminağaoğlu, sendikayı kurduktan sonra Danıştay'da 6 dava açtıklarını, bunun, sendikanın tüzel kişiliğinin kabulü ve dava ehliyeti bulunduğu anlamına geldiğini anlattı. Eminağaoğlu, "Bu çağda, kuruluşu izne tabi olmayan bir sendikanın yokluğunun tespitini istemek, hukuk devletine saygısızlıktır. Yargıda örgütlenme, yargıçlar için etik gerekliliktir" dedi.

Hakim Kadriye Çatal, Eminağaoğlu'nun beyanlarını dinledikten sonra "yasal süresinde açılmadığı" gerekçesiyle davanın reddine karar verdiğini açıkladı.

Eminağaoğlu, kararın ardından adliye önünde yaptığı basın açıklamasında, davanın açılmasının suç olduğunu savundu ve "Konusu suç oluşturan bir dava hiçbir yerde dinlenemez. Bu, davayı açan kamu görevlileri için bir görev suçudur" dedi.

Sendikayı, Anayasa'nın 90. maddesine göre, Türkiye'nin tarafı olduğu uluslararası sözleşmelere dayanarak kurduklarını kaydeden Eminağaoğlu, hükümet ve Ankara Valiliği'nin, bu davayı açarak Anayasa'yı askıya aldığını ileri sürdü.

DAVA 2011 YILINDA AÇILDI

Eski YARSAV başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yargıçlar ve Savcılar Birliği’nden (YARSAV) ayrıldıktan sonra 20 Ocak 2011 tarihinde Yargı-Sen’i kurdu. Ankara Valiliği’nin kapatma talebiyle Ankara 15. İş Mahkemesi’ne başvurmasıyla 28 Temmuz 2011 tarihinde Yargı-Sen’in kapatılmasına karar verildi. Yargı-Sen’in kapatılmasıyla Eminağaoğlu 16 Kasım 2012’de Ankara Valiliği’ne başvurarak Yargıçlar Sendikası’nı kurdu.

Ankara Valiliği, meslek sendikası kurulamayacağı, yargıç ve cumhuriyet savcılarının da sendika kurucusu ve üyesi olamayacakları gerekçesiyle 11 Mart 2011 tarihinde Yargı-Sen'e karşı dava açmıştı. 



soL Haber