Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’nca yürütülen ‘Kitlesel medya ve yargı arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi’ projesi kapsamında Adana Adliyesi’nde iki günlük çalıştay düzenlendi. Yargı organları tarafından yürütülen dava ve soruşturmalarda toplumun bilgi alma hakkı, kamuoyuna hızlı ve güvenilir bilgi akışı sağlama, medya mensuplarının yargısal faaliyetlerle haber yapma yöntemleri gibi konuların ele alındığı programa basın sözcülüğü eğitimini alan hakim, savcı, öğretim üyeleri, yabancı uzmanlar ile basın mensupları katıldı.

Organizasyonun açılışında konuşan Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Başkan Yardımcısı Tahir Hırslı, ‘Kitlesel medya ve yargı arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi’ projesi kapsamında bir araya gelindiğini söyledi. 2013 yılında başlayan projenin 2015’in Ekim ayında sona ereceğini belirten Hırslı, bu süre zarfında bir çok faaliyetinin olduğunu kaydetti. Hırslı, “Projemizin en önemli ayaklarından biri yaklaşık 225 yargı mensubunun eğitimini vermekti. Bu faaliyeti başarıyla bitirdik. Önümüzde başka çalışmalarımız olacak. Bunlardan biri 100 basın mensubuna yine bu konuda eğitim vermektir. Ekim ayında yapacağımız uluslararası bir sempozyumla bu projeyi bitireceğiz.” dedi. 

Türkiye’de olmayan ‘basın sözcülüğü’ kavramını kurumsallaştırmayı amaçladıklarını ifade eden Tahir Hırslı, proje bittikten sonra da Bakanlık olarak bu hususta çalışmalarına devam edeceklerini anlattı. Proje kapsamında 5 pilot il İstanbul, İzmir, Ankara, Diyarbakır ve Adana’da çalıştay gerçekleştirdiklerini hatırlatan Tahir Hırslı, bahsettiği basın mensuplarının eğitimi ve sempozyuma odaklanmış olacaklarını sözlerine ekledi. 

"BİRÇOK ŞEY BİLİYORUZ AMA ASLINDA HİÇ BİR ŞEY BİLMİYORUZ"

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan ise kitlesel medya ile yargı arasındaki ilişkileri düzenlemeye çalışan bu projenin çok önemli bir ayağında olduklarını vurguladı. Türkiye’deki adliyelerde ilk Medya İletişim Bürosu’nun Adana’da açıldığını belirten Yeldan, “Projenin bir aşamasında son nokta olarak yine Adana seçildi. İletişim ve bilgi-teknoloji çağındayız. Ama insanlar bir çok bilginin kendilerine ulaştığını sanıyor. Ama neticede bir çok kaynaktan gelen bilginin güvenilirliği ve sağlığı noktasında tereddütler yaşanıyor. Çok fazla bilgi var, fakat hangisine güvenebiliriz ve hangisiyle kararlar verebiliriz? Bu noktada emin değiliz. Birçok şey biliyoruz ama aslında hiçbir şey bilmiyoruz. ” diye konuştu. Açılış konuşmaları sonrası çalıştay, iki grup halinde Adana’daki yargı muhabirleri, hakim, savcı, Avrupa Birliği (AB) uzmanları ve Çukurova Üniversitesi’ndeki öğretim üyelerinin katılımıyla karşılıklı soru-cevaplar şeklinde devam etti.




haberler.com