İİK 99. Maddede yapılan değişiklik köklü bir değişiklik ve reform niteliğindedir.  İİK 99. Madde uygulamada ciddi haksızlıklara ve yıkımlara neden oluyordu.  Örneklersek:

·         Faks makinesi haczedilip muhafaza altına alınan bir borçlu faks çekmek için komşunun faksını kullanmaktadır. Alacaklı avukatı komşuya hacze gelir ve orada borçlu firmaya ait faksları görür ve işyerinde haciz ve muhafaza yapar.

·         İflas halinde bir borçlu aynı iş kolunda bir firmada çalışmaya başlar, alacaklı borçlunun bu adreste çalıştığını tespit eder ve bu işyerinde haciz ve muhafaza yapar..

·         Borçlu firma adresten taşınır, yer bir başka firma tarafından kiralanır, alacaklı avukatı bu yeni iş yerinde, üstelik leasingli olan makineleri haczeder, muhafaza uygular..

Bütün bu örnekler uydurulmuş hikayeler değil, yaşanmış olaylar, hem de yakın tarihlerde.. İşte İİK 99. Maddede bütün bu haksızlıklara son verecek düzenlemeler yapıldı.

HACİZLİ MAL ÜZERİNDE HAK İDDİASI MUHAFAZAYA ENGEL

Üçüncü bir şahsın haczedilen mal üzerinde sadece  hak iddiasında bulunması ve yedieminliği kabul etmesi  halinde artık muhafaza yapılamayacak.  Üçüncü şahıs  haczedilen malın kendisine ait olduğunu söyleyebilir veya başka bir aynı hak iddisında bulunabilir. Bu durumda üçüncü kişi yedieminliği kabul ediyorsa mal muhafaza altına alınamayacaktır.

 Burada alacaklı avukatına veya icra memuruna bir takdir hakkı bırakılmamıştır. Sadece haczedilen malda böyle bir hak iddiasında bulunmak yeterli olacaktır.

Bu durumda icra müdürü üçüncü kişi aleyhinde istihkak davası açması için alacaklıya 7 günlük süre verecektir. Alacaklı bu süre içerisinde istihkak davasını açmaz ise üçüncü kişinin iddiasını kabul etmiş olacaktır.

DAVA SONUÇLANINCAYA KADAR MAL SATILAMAZ

Alacaklının üçüncü kişi aleyhinde dava açması halinde dava sonuçlanıncaya kadar satış yapılamayacaktır.

YENİ MADDE

MADDE 99 Haczedilen şey, borçlunun elinde olmayıp da üzerinde mülkiyet veya diğer bir ayni hak iddia eden üçüncü kişi nezdinde bulunursa, bu kişi yedieminliği kabul ettiği takdirde bu mal muhafaza altına alınmaz. İcra müdürü, üçüncü kişi aleyhine icra mahkemesinde istihkak davası açması için alacaklıya yedi gün süre verir. Bu süre içinde icra mahkemesine istihkak davası açılmaz ise üçüncü kişinin iddiası kabul edilmiş sayılır. Alacaklı tarafından süresinde açılan dava sonuçlanıncaya kadar, haczedilen malın satışı yapılamaz. Haczin, üçüncü kişinin yokluğunda yapılması ve üçüncü kişi lehine istihkak iddiasında bulunulması halinde de bu fıkra hükmü uygulanır.