Hakim İbrahim Fikri talman'ın ilgili yazısı:

YARSAV ve Yargıçlar Sendikası, tutuklanan hakimler için daha önce gerekli açıklamayı yaptığı için daha fazla ayrıntıya girmeyeceğim. Ancak, bir süre bekledikten sonra görüşümü açıklamayı uygun bulduğum için şu anda yazıyorum.

Haklarında tutuklama kararı verilen hakim meslektaşların verdikleri kararların tartışılır olmakla birlikte, hukuken doğru olmadığını düşünüyorum. Öte yandan, bu kararları sonrasında, örgüt üyeliği ve hükümeti devirmeye teşebbüs etmek suçlarından tutuklanmalarının da hukuken doğru olmadığı inancındayım.

Soruşturulmaları hukuken doğrudur, ancak bunun yöntemi konusunda bile hukukçular arasında bu kadar görüş ayrılıkları varken tutuklanmaları hukuki hata niteliğindedir. MİT TIR'ları olayları ile ilgili olarak tutuklanan Cumhuriyet Savcısı meslektaşların, bu olaylarda yürüttükleri soruşturmaların sağlıklı ve hukuki olduğu da tartışılabilir. Fakat, aynı durum tutuklanmaları konusunda da geçerlidir ve bu karar da hukuki olmaktan uzak bir görüntü vermektedir.

Kişilikleri, inançları ve mensubiyetlerini tartışmaksızın, soruşturulmaları ve gerekiyorsa yargılanmaları hususunda tereddüdüm yok. Ancak, tutuklanmalarını, bir Hakim olmaktan önce, bir hukukçu olarak vicdana uygun bulmadığımı da söylemeliyim.

Bunun ötesinde, bu konularda yorum ve eleştiri yapan herkesin serinkanlı olması, düşmanca tavırlardan uzak bir yaklaşım benimsemesinin hepimiz ve yargı için gerekli olduğu kanısındayım. Yarsav ve Sendika'nın çağrısı, kimilerinin söylediği gibi, cemaate destek olmak için meydana çıkmak değil, hukukun egemen olmasını sağlamaya çalışma adınadır. Bu konuda kesinlikle ilkeleri savunma amacındayız ve kişiler ya da kurumları savunma ya da karşı çıkma gibi bir niyet içinde değiliz.

Kaygımız, hukuktan uzaklaşılmasının önlenmesi ve yargının zaten düşürülen saygınlığının daha fazla zedelenmemesi içindir. 


baroturk.com