Türkiye hukuksal alanda Dünya'da bir ilke imza atıyor.

Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Türkiye'de ve dünyada eşi görülmeyen bir mahkeme teklifi sunacak: İnsan zararları mahkemelerinin kurulmasına ilişkin kanun teklifi bugün Adalet Komisyonu’nda görüşülüyor!


Teklif sahibi Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, dünyada ilk olacak bu mahkemelerin farklı
hukuk ve tazminatları ortadan kaldıracağını söyledi.

BUGÜN ADALET KOMİSYONUNDA GÖRÜŞÜLÜYOR!

Al Jazeera Türk'ten Mustafa Türk'ün haberine göre,
insan zararları mahkemelerinin kurulması için 26 Mayıs 2014 tarihinde meclise verilen kanun teklifi bugün Adalet Komisyonu’nda görüşülüyor. Teklifin sahibi; Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada, bu teklifin model itibariyle ve tip itibariyle dünya hukukunda bir ilk olduğunu söyledi.

İşte o açıklamalardan çarpıcı satırbaşları:

“Ölüm ve vücut bütünlüğünün kaybından kaynaklanan zararlar konusunda sorumluluğu doğuran olayların hukuki niteliklerine göre farklı mahkemeler yerine, özel tipik bir mahkeme görevlendiriliyor. Bunun amacı ve faydası benzer olaylara farklı yargı kollarındaki yapılanmalar bakarsa farklı hukuk ve farklı tazminat miktarları ortaya çıkıyor. Mesela a mahkemesi 50 lira b mahkemesi 100 lira tazminat verebiliyor. Bu teklif zararlar arası adalet farklarını ortadan kaldırıyor. Bu alandaki hukuk birliği sağlanmış oluyor. Daha önemlisi insan zararlarının sigortalanması yoluyla belki bağımsız tazminat modeline geçilebilecek."

KANUN TEKLİFİ NE GETİRECEK?

İhtisas mahkemelerinin görev alanını düzenleyen teklif ile vücut bütünlüğünün kaybı ve ölümden kaynaklanan bütün tazminatlar için özel bir
mahkeme kurulmasını öngören teklif ile bu gibi davaların görüldüğü idari, yargı, ticaret ve iş mahkemelerine son verilecek.

Yeni model
mahkeme ile bu gibi zararlarda hukuk birliğini, içtihat bütünlüğünü ve adil yargılanma hedefini büyük ölçüde gerçekleştirilmesi hedefleniyor. "Aynı zarara farklı hukuk" ve "aynı zarara eşitliliği tahrip eden farklı ölçüt ve standartlar" döneminin sona erdirilmesi amaçlanan teklif ile tazminat haklarında dava modelinden, zorunlu sorumluluk sigortası modeline geçilmesi öngörülüyor.
Teklif ile yeni kurulacak mahkemenin, vücut bütünlüğünün kısmen veya tamamen yitirilmesine yahut kişinin ölümüne bağlı maddi ve manevi zararların tazminine ilişkin dava ve işlere bakması öngörülüyor.

Teklif yasalaşırsa İnsan Zararları Mahkemeleri Adalet Bakanlığı’nca Hakim Savcılar Yüksek Kurulu’nun olumlu görüşü alınarak her ilde ve nüfusu 100 bini geçen ilçelerde kurulacak.


http://www.internethaber.com/dunyada-bir-ilk-yaratacak-mahkeme-turkiyede-764432h.htm