Raporda pek çok konuda Türk yargı sistemine tavsiyeler çıktı. 50 başlık altında toplanan tavsiyelerin en çarpıcı olanıysa hâkimlere, ‘yardımcı’ atanması oldu. Raporda ayrıca, “Bir seferde bir davanın yargılaması yapılmalıdır” denildi. “Tüm duruşmalar görsel ve işitsel olarak kaydedilmeli, duruşma salonunun oturma düzeni yenilenmeli, savcı ile savunma avukatı aynı seviyede olmalı” gibi öneriler sunuldu. Raporda şu öneriler de dile getirildi:

Kabul edilemez deliller dava dosyasından çıkarılmalı. 

Dava dosyalarına erişim kolaylaştırılmalı, hâkimlerin kullandığı takdir yetkisi savcılara da tanınmalı, hâkime davayı reddetme hakkı verilmeli. 

Adliyelerin kapıları halka açılmalı.

Adliye yönetiminin başsavcıdan alınıp bir idareciye verilmesinin de tavsiye edildiği raporda ‘devlet memurları tarafından işlenen suçların soruşturulması için önceden izin alınması ile ilgili kuralın iptal edilmesi’ gerektiği belirtildi. 

Yargının iş yükünü azaltmak için hâkimlere ‘davayı reddetme’ yetkisinin verilmesinin önerildiği raporda “Basit davaların dosya üzerinden görüşülüp karara bağlanması yargılamadaki hızlanmanın önünü açacak bir değişikliktir” denildi.




HaberTürk