İstanbul gazetem yeni yılda “evlere geliyor” sloganıyla yola çıktı .Siyasetin yanına Magazin ,Moda ,Kim kimdir, gurme sayfalarıyla birlikte “sorun söyleyelim” sayfalarımızda sağlık ve hukuk konularında bilmek istediklerinizi sizlere cevaplıyor .

 

 

TRAFİK KAZASI HALİNDE HAKLARINIZ NELERDİR?

 

Değerli dostlarım bugünkü hukuki bilgilendirme yazımda çok çok önemli ve güncel bir konuya değinmek istiyorum.Ülkemizde çok sık yaşanan trafik kazaları ve bu kazalardan dolayı haklarımız nelerdir?

Trafik kazası, beraberinde maddi ve manevi pek çok mağduriyetlere sebep olmuştur. Peki trafik kazası sonucunda yaralanmanız veya bir yakınınızın vefatı halinde ne gibi yasal haklara sahipsiniz. Kısaca özetleyelim;

 

I- TAZMİNAT DAVALARI SÜRECİ

 

1-MANEVİ TAZMİNAT ALACAĞI

 

Trafik kazasında yaralanma halinde kişinin kendisine ya da vefatı halinde yakınlarına ; kazaya sebep olandan alınmak üzere manevi tazminata hükmedilir. Manevi tazminatın belirlenmesinde “Trafik Kazasının oluş şekli”, “kusur durumu”, “yaralanmanın ağırlığı” “tarafların ekonomik ve sosyal durumları” “vefat edene yakınlık derecesi” vs. kriterleri etkilidir.

 

2-MADDİ TAZMİNAT ALACAĞI

 

a-Trafik kazasında vefat halinde geride kalanlar; (kişinin anası,babası,eşi,çocuğu,bakmakla yükümlü olduğu varsa halası,teyzesi,yengesi vs.) destekten yoksun kalma tazminatına hak kazanmaktadır.

b-Trafik kazasında yaralanan kişinin, malüliyet hali varsa işgüç kaybı tazminatı, hastane ve tedavi giderleri, işyerinde çalışamamaktan kaynaklı kazanç kaybı tazminatına vs. hak kazanmaktadır.

 

II – CEZA DAVASI SÜRECİ

 

1-Trafik kazasında yaralanma halinde TCK 89. maddesi uyarınca kazanın oluşumuna sebebiyet veren kişi 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Kazada yaralanan kişide “kemik kırığı”, “organların işlevinin sürekli azalmasına” “yüzünde sabit bir iz kalmasına” ,”yaşamsal tehlike varsa” vs. hallerinde kişi 4,5 aydan 1,5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Fiilin birden fazla kişinin yaralanmasına neden olması halinde, kişi 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

2-Kusurlu olarak trafik kazasında bir kişinin ölümüne sebep olanlar TCK 85. Maddesine göre, 2 ila 6 yıl arası hapis cezası ile cezalandırılır. Eğer trafik kazası sonucunda 1’den fazla insanın ölümü ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuş ise, kişi 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

3- TCK 22. maddesinde “ Kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi halinde bilinçli taksir vardır; bu halde taksirli suça ilişkin ceza üçte birden yarısına kadar artırılır.” Buna göre örneğin alkollü olarak araç kullanıp,kırmızı ışıkta bilerek geçerek kazaya neden olan kişinin cezasında bilinçli taksir uyarınca artırım olacaktır.

 

Nevin Ömeroğlu Demirel /İstanbul Gazetem Hukuk

 

- See more at: http://www.istanbulgazetem.com/trafik-kazasi-halinde-haklariniz-nelerdir/#sthash.q2SKc3AR.X6KDhjmK.dpuf