TİCARİ DEFTERLERİN TASDİK ETTİRİLMEMESİNİN MALİ-HUKUKİ NETİCELERİ
İçinde bulunduğumuz ayda 2017 hesap dönemi için kullanılacak olan ticari defterlerin tasdiki yaptırılması zorunludur. Defter tasdikleri 213 sayılı VUK’ un 221  Mad. hükmüne göre 31 Aralık 2016 tarihine kadar yaptırılması zorunludur. Aralık ayı içerisinde defter tasdikinin yapılmaması halinde Ocak ayı içerisinde ek süre içinde tasdikler yaptırılabilir.

Defter tasdikleriyle ilgili bilinmesi gereken belli başlı kurallar aşağıda olduğu gibidir. Buna göre;

  1.  Defter tasdikleri vergiye tabi mükellefin işyerinin bulunduğu noterde tasdik ettirilir. Büyükşehir teşkilatı bulunan illerde defter tasdikleri, mükellefin işyerinin bulunduğu ilçe sınırları içerisindeki noterlere tasdik ettirilebileceği gibi Büyükşehir teşkilatının bulunduğu merkez noterlerinde de tasdik gerçekleştirilebilir. 
  2. İşyeriyle ikametgah adreslerinin farklı yerlerde olması halinde, işyerinin bağlı bulunduğu noter tasdike yetkilidir. (Bkz: VUK mad. 220 ila 226)
  3.  Dernekler açısından defter tasdiki il Dernekleri Müdürlüğü tarafından defter tasdiki yaptırılabileceği gibi noterler tarafından da ilgili derneğin defter tasdiki gerçekleştirilebilir.
  4. Yevmiye defteri, envanter defteri tasdiki zorunludur. Kebir için tasdik ihtaridir.
  5. Anonim şirketler ve kooperatifler, yevmiye, kebir, envanter, YK Karar defteri, Pay defteri ile GK Toplantı ve müzakere defteri tasdiki zorunludur.
  6. Limited şirketlerde; yevmiye, envanter, kebir, pay defteri ile GK Toplantı ve Müzakere defteri tasdike tabidir.
  7. Fiziki ortamda tutulan yevmiye defterinin, kebir, envanter defterinin ve YK Karar defterinin açılış onayını defterin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk ayından önceki ayın sonuna kadar notere tasdiki zorunludur. Buradaki ilgili ay Aralık ayıdır. ( TTK mad.  64/f,3/4)
  8. Anılan defterlerin açılış tasdikinin her yıl için yaptırılması zorunludur. Pay defteri ile GK Toplantı ve Müzakere defteri tutmak zorunda olan tüccarların kullandıkları bu defterde yeterli yaprak varsa söz konusu defterleri her hesap döneminde açılış onayına tabi tutulmaksızın da izleyen faaliyet dönemlerinde kullanmaları olasıdır. ( TTK mad. 64/f,3)
  9. Hesap dönemi takvim yılı olan mükelleflerde ( 1 Ocak-31 Aralık)2017 yılında kullanılacak ticari defterlerin açılış onayının 2 Ocak 2017 Pazartesi günü mesai bitene kadar notere ibraz ederek tasdik yaptırılır.
  10. Özel hesap dönemi kullanan tacirlerin de ticari defterlerinin açılış onaylarını defterlerin kullanılacağı hesap döneminden önce gelen son içerisinde notere başvurup tasdik ettirilir.
  11. Açılış onayının süresinde yerine getirilmemesi halinde 2016 yılı için idari para cezası 5.209,00 TL’dir.  Aynı tacirin envanter defterinin yanı sıra yevmiye defterinin de açılış onayını süresinde yaptırmaması halinde uygulanacak ceza  5.209 x 3= 15.627 TL’dir. (Bkz: Ticari defterlere ilişkin suç ve kabahatlerin tespiti, Raporlanması ve yetkili mercilere iletilmesi hakkında genelge/mad. 17/2,18)
  12. Vergi mevzuatı yönünden defterlerin tasdikli olmayışı veya tasdiksiz defterlere kayıt düşülmesi, alış ve satış faturalarının tasdiksiz defterlere işlenmesi takdir sebebi olabilir. Bu durum aynı zamanda alış faturalarında yer alan KDV’lerin indiriminin reddi gibi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Konuyla ilgili emsal Danıştay İçtihatları aksi yönündedir. Ancak Gelir İdaresinin görüşü İndirilecek KDV’lerin reddi şeklindedir. ( Bkz: 3065 sayılı KDVK mad. 29 ve VUK mad. 30)