Bir kullanıcının yaptığı müracaata enerji dağıtım firmasının hukuka aykırı olarak kesilen sayaç okuma bedeli ile ilgili cevabı ;


Şirketimize sunmuş olduğunuz; faturadaki bedeller hakkında tarafınıza bilgi verilmesini talep ettiğiniz .... tarih ve .... numaralı başvurunuz incelenmiştir.

Bilindiği üzere, elektrik piyasasında faaliyet gösteren lisans sahibi tedarik şirketlerinin kullanıcılarına uygulayabilecekleri tarifeler, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (“EPDK”) tarafından başta 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu (“EPK”) olmak üzere, Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği, diğer tarife tebliğleri ve Elektrik Piyasasında Gelir ve Tarife Düzenlenmesi Kapsamında Düzenlemeye Tabi Unsurlar ve Raporlamaya İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ hükümleri uyarınca belirlenmekte olup, faturalarda yer alan bu bedellerin tamamı elektrik enerjisinin maliyet unsurlarını kapsamaktadır.

Tedarik lisansı sahibi şirketlerin kayıp-kaçak bedeli ve mevzuatta düzenlenen diğer bedelleri tahsil etmeme gibi bir yetkisi bulunmamaktadır. Kayıp-kaçak bedeli, yukarıda detaylı olarak belirtildiği üzere, faturaya yansıtılan diğer bedeller gibi Kanun’un EPDK’ya verdiği yetki çerçevesinde ve Kanunun temel amaçlarına uygun şekilde düzenlemeye tabi tarife mekanizması içinde belirlenmiş olan bir bedeldir. Söz konusu bedelleri belirlemek üzere alınan Kurul Kararları EPDK’nın birer düzenleyici işlemi olarak tüm tüzel ve gerçek kişileri bağlayıcı niteliği haizdir. Bu nedenle, lisans sahibi elektrik tedarik şirketlerinin söz konusu karara aykırılık teşkil edecek bir işlemde bulunmaları mümkün değildir.

Elektrik tedarik şirketleri, faturalarda yer almakta olan kayıp-kaçak bedelini ilgili dağıtım şirketlerine, iletim bedellerini Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’ye, vergi ve fonları ise yasalarda tanımlanmış ilgili kamu tüzel kişiliklerine (TRT, Belediyeler, Maliye Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı) tahsilini müteakip aynen aktarmaktadır.

Yukarıda bahsi geçen fatura bileşenlerinin, tüketicilere yansıtılmaması yönünde herhangi bir mevzuat değişikliği söz konusu olmaksızın, herkese yönelik ve genel geçer nitelikte olmayan, somut uyuşmazlığa istinaden verilmiş ve yalnızca uyuşmazlığın muhataplarını bağlayan yargı kararlarından hareketle iade edilmesine olanak bulunmamaktadır.

Yukarıda yapmış olduğumuz açıklamalar çerçevesinde, faturalar aracılığıyla tüketicilerden tahsil edilen tutarlar tedarik şirketi olarak Şirketimiz tarafından aracı sıfatıyla tahsil edilmekte ve kayıp-kaçak bedelleri ilgili dağıtım şirketine aktarılmaktadır. Bu nedenle de yapılan işlemler elektrik piyasası mevzuatı başta olmak üzere hukuka uygun olup talebinizi yerine getiremeyeceğimizi üzülerek bildiririz.

Faturalarınızda yer alan bedeller yasal olarak fatura etmemiz gereken ve Şirketimizin sadece aracı olduğu bedellerdir. Şirketimizin bu bedeller üzerinde hiçbir tasarrufu bulunmamaktadır.

kararara.com