Hükümetin torba yasa içerisinde TBMM Genel Kurulu’na getirdiği ve Sayıştay Kanunu’nda değişiklik öngören yasa ile Sayıştay’ın kamu kurumları üzerindeki denetim yetkisi sınırlandırılıyor.

Yasayla Sayıştay’a kamu kurum ve kuruluşlarının genelge ve yönetmeliklerine uygun hareket etme zorunluluğu getiriliyor. Yasaya ‘Denetim raporlarında, kamu idaresinin yerine geçerek belirli bir iş ve işlemin yapılmasını veya belirli bir politikanın uygulanmasını zorunlu kılacak, kamu idaresinin takdir yetkisini sınırlayacak veya ortadan kaldıracak görüş ve talep içeren rapor düzenlenemez’ ibaresi ekleniyor.

ANAYASA’YA AYKIRI

Bu düzenleme denetlenen idarelerin uygun görmediği bir denetim raporu düzenlenmesini imkansız hale getirildiği yönünde eleştirilere neden oluyor.

CHP ve MHP, yasanın Ayasa’ya aykırı olduğu gerekçesi ile torbadan çıkarılmasını istediler. Değişiklik ile Sayıştay’ın kamu kaynağını harcayan sorumlular üzerinde yürüteceği denetime Anayasanın 87, 160, 164 ve 165. maddelerine aykırı olarak sınırlamalar getirdiğini ileri sürdüler.

ÜÇ PARTİ KARŞI

CHP yasaya koyduğu muhalefet şerhinde düzenlemenin TBMM adına yapılan bağımsız dış denetimi bütünüyle ortadan kaldıracak ve Sayıştay’ı kamu kurum ve kuruluşlarının üst yöneticisine bağlı faaliyette bulunan iç denetim birimlerinin gerisine taşıyacağını belirtti. MHP ise teklif ile Sayıştay denetiminin göstermelik bir hale dönüştürüleceğini savunuyor.

MHP’nin yasa ile ilgili kaygıları şunlar: “Denetim raporlarının içeriği sınırlanarak denetlenen idarelerin uygun görmediği bir denetim raporu düzenlenmesi imkansız hale getirilmektedir. Sayıştay bağımsız dış denetim kurumu olmaktan çıkarılmakta, bakanlık, hatta denetlenen kurumun denetim birimi konumuna sokulmaktadır.”

BDP Grup Başkan Vekili Hasip Kaplan ise düzenleme ile Sayıştay denetiminin ortadan kaldırıldığını ileri sürdü. Hükümete seslenerek, “Siz sürekli hükümette kalacağınızı mı sanıyorsunuz? Başkalarının iktidara gelip bu yetkileri kullanabileceğini hiç düşünmüyor musunuz” diye sordu.

Haber 10