Av. N. Gaye ALPASLAN

Bilindiği gibi, 6183 sayılı Amme Alacakları Tahsili Usulü hakkında kanun 62 ve izleyen mad. hükümlerine göre amme borçlusuna ödeme emri tebligatı yapıldıktan muayyen bir süre sonra amme borçlusunun banka hesaplarına elektronik vergi hacizleri uygulanmaktadır. Ödeme emri tebliğ edilmemiş ise e-haciz yapılması olanaksızdır.
 
Son günlerde “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin” kanun teklifi TBMM’den sevk edilmiş olup, önümüzdeki günlerde meclisten geçerek, yasalaşması beklenilmektedir.( Bkz: Dünya Gazetesi 02.08.2016 –Prim Borçlarının Yeniden Yapılandırılması bugün meclis genel kuruluna geliyor. Naci Ağbal, Maliye Bakanı)
 
Nitekim, beklenen Yasa Resmi Gazete’nin 19.08.2016 gün ve 29806 sayılı nüshasında yayımlanarak, Kanun numarası 6736’dır. Bu Yasaya göre müracaatta bulunup borçlarını taksitlendirenler yönünden e-haciz yapılamaz.
 
Vergi, SGK ve diğer mali mükellefiyetlerle ilgili yeni vergi affı yasa tasarısı öncesi konulan e-hacizlerin kaldırılması, yapılan icra haciz işlemlerin durdurulması gerekmektedir. Buna göre;

 
  • Vadesi 30.06.2016 tarihi itibari ile olan bütün vergi, SGK borçlarının yapılandırılması yasa teklifi kapsamında bulunduğu için vergi dairelerinin borçlu mükelleflerinin banka hesaplarına e-haciz uygulamaması gerekmektedir.
  • Araçlar üzerine konulan hacizlerin ve özellikle yakalama ve bağlamalı hacizlerin kaldırılması ve araçların sahiplerine iadesi gerekir.
  • Bankalarda e-haciz nedeni ile bloke edilmiş paraların blokelerinin kaldırılarak mevduatın serbest bırakılması gerekmektedir.
  • Menkul ve gayrimenkuller üzerine konulan e-haciz ve diğer hacizlerin yeni mali af yasasına göre yeniden yapılandırmaya göre düzenlenmesi gerekir.
  • Amme borçlusu mükelleflerin yeni yapılandırma af yasa tasarısına göre taksitlendirilen borçlarla ilgili yapacağı ödemelere göre içerideki kısmen çözülebilecek menkul veya gayrimenkul hacizlerinin kısım kısım çözülmesi gerekir. Burada yapılan ödemenin toplam borca oranlanması suretiyle kısım kısım hacizler kaldırılır.
  • Vergi borcu nedeni ile mükelleflerin banka çalışmaları, kredi talepleri yeterince negatif yönde etkilenmiştir. Bankacılık sektöründen kredi talebinde bulunacak bir çok mükellefin yapılandırma sonucunda banka çalışmaları yeniden düzenlenmiş olacaktır.
  • Post cihazları, post hesapları, kredi kartı hesapları, negatif hesap vb. kredi potansiyelleri vergi borcundan etkilendirilmeden vergi yapılandırması sonrası mükelleflerin zedelenen kredi itibarları ihya edilmelidir.
  • Sonuç olarak, vergi affı yasa tasarısı öncesi ve son günlerde giderek kötüleşen piyasa koşulları nedeni ile vergi hacizlerinin, e-hacizlerin vergi mükellefleri üzerindeki olumsuz etkileri düzeltilerek ortadan kaldırılmalıdır.
  • Yasalaşacak olan yeni mali af yasa tasarısının başarı ile uygulanabilmesi için bu yasaya göre mükelleflerin yasadan faydalanmaları yetmediği gibi temel koşul “ödemeye” bağlandırılmıştır. Maliye Bakanlığı’nın süratle yasayla ilgili mükellefleri aydınlatması özellikle birikmiş borçlarla ilgili ve matrah arttırımı ve ayrıca yurtiçi, yurtdışı kaynakların yeniden ekonomiye kazandırılması konusunda tanıtım toplantıları, panel, broşürler …. gibi araçlarla yasayı bütün topluma aydınlatması, açıklaması gerekecektir.
  • Öte yandan, vergi yargısında ihtilaf olanlar davanın durumuna göre davadan vazgeçip, buna göre yapılandırma talebinde bulunabileceklerdir. (6736 sayılı Yasa mad. 3)  Davadan vazgeçmemiş ise yapılandırmadan veya Aftan söz edilemez. Dava devam ederken ödeme yapanlar ise bu ödeme miktarlarını nihai sonuca göre  mahsup ettirebilirler. Davadan vazgeçen taraflarla ilgili herhangi bir ücreti vekalet veya Yargılama harcı tahsil edilmez. 

http://www.hukukihaber.net/odeme-emri-teblig-edilmeden-e-haciz-yapilamaz-makale,4938.html