Fevzi ÇAKIR / GAZETE HABERTÜRK

Adalet Bakanlığı, noter olma koşullarını yeniden düzenleyecek bir yasa çalışması başlattı.

Bakanlık kaynakları, talebin çok olması nedeniyle, noter olmak için başvuran kişilere sıranın 110 yıl sonra gelebileceğini belirterek yeni kriterler getirileceğini, böylece her hukuk fakültesi mezununun noter olmasının önünün kesileceğini söyledi. Noterlik sistemi, yaşanan tıkanıklığı giderecek şekilde yaş, sınav, meslek öncesi ve meslek içi eğitimi de kapsayacak şekilde yeniden düzenlenecek.

40 BİN KİŞİ BEKLİYOR

Çalışmaları devam eden yasa taslağına ilişkin Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar HABERTÜRK’e açıklamalarda bulundu. Sistemin tıkandığını doğrulayan Tutar, “Hukuk Fakültesi mezunu olanların önemli bir kısmı, noterlik belgesi alıyor. Bizim dönemimizde iki hukuk fakültesi vardı şimdi sayıları 100’ü aştı. Şu an noterlik belgesi bulunan kişi sayısı 40 bine ulaşıyor. Ama ülke genelinde sadece bin 780 noterlik var. Bu durum sistemi tıkıyor” dedi.

YENİ KRİTERLER GELİYOR

Tutar, yapılması planlanan değişiklikleri ise şöyle sıraladı:

"Noterlik mesleğine giriş koşulları yeniden ele alınacak. Noter olmak isteyenlere 40 yaş sınırı getirilmesi, avukatlık ya da hâkimlik mesleğinde beşinci yılını dolduranların yazılı sınava tabi tutulması gündemde. Sınavda başarılı olanlar noter olabilecek."

Noterlerde yapılan hukuki işlem çeşitlerinin artırılması ve bunun sonucu olarak tarafsız üçüncü kişi olarak danışmanlık fonksiyonunun öne çıkarılması amaçlanıyor. Bu gerekçeyle noterliklerde hukukçu bir noter yardımcısı kadrosu oluşturulması öngörülüyor.