1 Ocak 2014'te Hatay, 19 Ocak 2014'te de Adana'da 'Mühimmat ve silah' taşıdıkları iddiasıyla durdurulan TIR'larla ilgili yürütülen soruşturmada Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Başsavcı Vekili Ahmet Karaca, savcılar Aziz Takçı ve Özcan Şişman ve Adana eski İl Jandarma Komutanı Albay Özkan Çokay HSYK müfettişinin kararı ile tutuklanmıştı.


MUHALEFET ŞERHİ KOYDU

Mahkeme heyetinde yer alan Hakim Merve Adıgözel, sanıkların tutukluluk kararının ret edilmesi kararına muhalefet şerhi koydu. Hakim Adıgözel tutukluluk halinin sona erdirilmesine yönelik muhalefet şerhinde şu görüşlere yer verdi:
"Dosya kapsamı dikkate alındığında soruşturma ve kovuşturmanın zaman alacağı aşikardır. Bu süreçte ağır hak ihlallerinin yaşanmaması için isnat edilen suç niteliği ve sevk maddeleri gereğince CMK 100/3 gereği tutuklama sebeplerinden varsayılabileceği nedeniyle, takdir hakkı kullanarak adli kontrol hükümleri uygulamak suretiyle tahliyelerine karar verilmesi gerektiği kanaatinde olduğumdan, sayın çoğunluğun aksi yöndeki itirazların ayrı ayrı reddi ile şüphelilerin tutukluluk halinin devamına yönelik kararına katılmıyorum."

TUTUKLULUK GEREKÇESİ

Sanıkların tutukluk halinin devamına yönelik verilen karara yapılan itirazın reddi gerekçesinde ise suçların niteliği, şüphelilerin savunmaları, suçların işlendiğine yönelik tanık beyanları, Adana Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma dosyasındaki HTS kayıtları, Adana ve Hatay Valiliklerinin yazı cevaplarına bakıldığında şüphelilerin isnat edilen suçları işledikleri yönünde kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller olduğu belirtildi. Kararda ayrıca, şüphelilerin tutukluluk durumlarının değişmesini gerektirir lehe bir delilin dosyaya yansımadığı kaydedildi.

'SUÇUN YASAL ZEMİNİ KALMAMIŞTIR'

Tutuklu savcıların avukatları, itiraz dilekçesinde Adana'da durdurulan MİT TIR'larıyla ilgili Cumhuriyet Gazetesi'nde fotoğraf ve görüntüler yayınlandığını hatırlatılarak özetle şöyle denilmişti:

"Görüntülerde suç unsuru sayılan malzemeler bulunmaktadır. Bu durumda müvekkillerime isnat edilen suçların hiçbirisinin yasal zemini kalmamıştır. Eğer mahkemeniz tarafından, füze ve roketlerin yer aldığı görüntüler dahil olmak üzere dosyanın tamamı incelendi ise, bu durumda vermiş olduğunuz tutuklama kararında geçen gerekçelerin hiçbir dayanağı olmadığı heyetiniz tarafından da biliniyor demektir. Eğer bu görüntüler mahkemeniz tarafından incelenmedi ise bu kez dosyayı incelemeden verdiğiniz tutuklama kararının hiç bir hukuki değeri yoktur ki bu durumda, baştan beri izah ettiğimiz gibi müvekkillerim şu an tutuklu değil, adeta bir esir olarak hürriyetinden yoksun bırakılmaktadırlar."


DHA