MUHASEBE SÖZLEŞMELERİNDE DAMGA VERGİSİNE İLİŞKİN YARGIDAN, KEYFİ UYGULAMALAR YAPAN İDAREYE ÖNEMLİ CEVAP

Bu yılın başlarında Ankara Çankaya Vergi Dairesinde başlatılan ve belki başka vergi dairelerinde de uygulanmaya başlayan, yapılmamış sözleşmelerden damga vergisi alma girişimine bildiğiniz üzere bizde dahil olmak üzere bir kaç meslektaşımız Vergi Mahkemesinde dava açmış idik.

Birçok meslektaşımıza ve mükelleflerine ödemeyin dava açın dememize rağmen birçok meslektaş bu vergileri ödemiş idi.

Bugün gelen bir haberle Meslektaşımız Nuri DERE nin Ankara 5. Vergi Mahkemesinde görülen davası sonuçlanmış, yenilenmemiş yada şerh konulmamış kendiliğinden uzayan söleşmelerde artış olsa dahi damga vergisi alınamayacağı Mahkeme kararıyla içtihada bağlanmıştır.

Bu davayı açan ve kazanan meslektaşımız Nuri DERE yi kutluyor, meslek camiamıza hayırlı olmasını ve tüm meslektaşlarımıza örnek teşkil etmesini diliyoruz. SMMM ler üzerinde oynanan oyunlara bundan sonra müsaade etmeyeceğiz. Meslektaşlarımızda artık hukukun gerçekten ne kadar lazım olduğunu görmüş, ülkede sadece Vergi mevzuatı ve 3568 sayılı meslek mevzuatının olmadığı meslek örgütü yöneticilerimizde dahil olmak üzere her zaman ben bilirim mantığından hareket eden Maliye Bürokrasisine iyi bir cevap olmuştur.

Ayrıca ödemeleri yüklü olan ve yeni beyanname düzenlememiş arkadaşlarımız bunları emsal göstererek iade talep edebilir veya geri ödenmesi için dava açabilirler. Harç 115 TL civarındadır. Dava sonucu geri alabilirsiniz.

Yine bu davaları kaybedeceğini anlayıp bizi; meslek örgütleri kanalıyla vurmaya çalışan Maliye Bakanlığının TÜRMOB üzerinden kumpas kurduğu E-Birlik (HaKsız Rekabet Yazılımı) nın altıda bu şekilde boşalmıştır. Buna alet olmaktan utanmayıp meslektaşın lehine diye yola çıkıp Maliye yetmiyormuş gibi cezayla tehdit eden disipline sevk eden, bunun için sürekli yazı mesaj yolayan başta TÜRMOB olmak üzere bunu uygulayan bütün meslek oda yönetimlerini kınıyoruz. O davayı da kazandığımız da aynen bunun gibi kendilerine hediye edeceğiz.

Bu arada hala Odaları masum zanneden meslektaşlarımıza, masum göstermeye çalışanlara ve hiç birşey yapmayan meslek odalarına bir hukuki not; Eğer bublar varlık sebebiniz değilse sizin varlığınızın bir anlamı yoktur. Bizim şahsi ve zarar gören olarak açtığımız ferdi davaların çok daha anlamlısını şahıs adına yada vergi mahkemelerinde değil İDARE, DANIŞTAY VEYA ANAYASA MAHKEMESİ gibi yüksek yargı organlarına taşımak hak, yetki ve görevinizdir. Meslek örgüt yöneticisi olarak sizler ve o bolca ücret ödediğiniz hukukçuların görevi meslektaşa dava açmak, bolca ziyaretlerde ve yemeklerde buluşmak değil bu konuları yargıya taşımaktır. Tabiiki vicdan varsa ve görev yapmayı isterseniz.

Artık Anadolunun deyimiyle “Köpeksiz köyde değneksiz dolaşma” dönemi bitmiştir. Herkes yerini bilecek, bu mesleğe saygı gösterecek.

Laf üretmiyoruz. Emek veriyoruz, belge koyuyoruz, yargıya gidiyoruz. Birileri gibi dava açtık deyip 3-4 yıl oyalayıp çark etmiyoruz. Ondandır suskunlukları.

Bundan sonra hukukla kazanacağımız zaferler hepimizin elele vermesiyle ardı ardına gelecektir. İnanıyoruz ve iddia ediyoruz ki  elele verirsek bir süre sonra İdarede meslek örgütüde yanlış uygulama yapmayım diye bizim mesleğimizden korkar hale gelecektir.

KAYNAK: malimusavirhaber.com

İŞTE O KARAR