Habertürk'ten Cemal Doğan'ın haberine göre Ankara Batı Adliyesi 2. Sulh Hukuk Mahkemesi’nden kiracıları rahatlatan bir karar çıktı. Mahkeme, bir site yönetiminin bakım ve onarım giderini kiracıdan istemesini, Kat Mülkiyeti Kanunu’na aykırı buldu. Kiracıları ilgilendiren karar, Ankara’nın Eryaman semtindeki Kaçkar Sitesi’nde oturan Önder Gökçekaya adlı vatandaşın site yönetimi aleyhine açtığı davadan çıktı. Gökçekaya, site yönetiminin 25 Ocak’ta aldığı kararla siteye “demir kapı yapılması, giriş bariyeri, çıkış kapanı, sulama, bakım ve temizlik için işçi çalıştırılması” gibi masraflara kiracı olduğu için 50 TL, ev sahibinden de 50 TL olmak üzere toplam 100 TL alınması kararı verdiğini belirterek, bunun hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle konuyu yargıya taşıdı.


KİRACIYI HAKLI BULDU

Mahkeme Hâkimi Saffettin Aldemir ise 50 TL’lik giderin kiracıdan istenmesine karşı, “Onarım bakım gibi genel giderlerinden doğan demirbaş niteliğindeki masrafları gayrimenkulün maliki yani tapusuna sahip kişi karşılar” kararı verdi.

ÖRNEK KARAR

Kiracının avukatı Mehmet Ali Canlı, “Bu kararla birlikte şimdiye kadar benzer şekilde yönetimlerce kendilerinden bakım-onarım adı altında para alınan kiracılar dava açabilir ve son 5 yılda ödedikleri parayı geriye dönük faiziyle birlikte alabilir” dedi.


NTV