Emsal olacak kararla, karı-kocaların ‘aşırı kredi çeken’ eşlerine karşı dava açıp ‘kısıtlama’ talep etmelerinin yolu açıldı.

Ankara’da oturan E.Ç. adlı kadın, Ankara Nöbetçi Aile Mahkemesi’ne başvurarak kocası E.Ç.’nin ailevi yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle aile birliğine müdahale kararı verilmesini talep etti. E.Ç. dilekçesinde, 12 yıllık evli ve iki çocuklu ev kadını olduğunu belirtti. E.Ç., kocasının sürekli bankalardan kredi çekmesi ve kredi kartı borçları yüzünden oturdukları evi sattıklarını ve aile çevrelerinden yardım aldıklarını kaydetti. Son 6 yıldır çok büyük maddi sıkıntı yaşadıklarından, ne zaman düze çıksalar eşinin bankalara yeniden borçlandığından yakınan kadın, kocasının ‘kredi çekememesi ve kredi kartı alamaması’ için tedbir konulmasını istedi.


BANKALAR YANLIŞ UYGULADI

Davaya bakan Ankara 11’inci Aile Mahkemesi Hâkimi Mustafa Karadağ da, tedbir konulmasına ve banka genel müdürlüklerine yazı yazılmasına karar verdi. Bankaların kararı yanlış uygulaması yüzünden koca, mevcut kredi taksitlerini bile ödeyemedi. Koca E.Ç., aynı mahkemeye durumun düzeltilmesi için başvurdu. Mahkeme, bu kez kocanın borçlu olduğu bankalara ayrı ayrı yazı yazdı ve karardaki kredi kısıtlamasının ‘yeni kredi ve kredi kartı verilmemesine’ dönük olduğunu bildirdi. Bunun üzerine tedbir konulan ve kredi kısıtlaması getirilen koca ancak mahkemenin bu yazısıyla kredi borç taksitlerini ödeyebildi.

http://www.sikayethaber.com