Eski Apple CEO’su Steve Jobs’un vefatından önce dijital haklar yönetimi davasıyla ilgili olarak verdiği ifade videosunun yayınlanması için çeşitli medya kuruluşları tarafından gerçekleştirilen talep, mahkeme tarafından reddedildi. Associated Press, CNN ve Bloomberg tarafından gerçekleştirilen başvuruda bahsi geçen videonun 27 dakikalık kısmı Apple aleyhine açılan dijital haklar yönetimi davasında gösterilmişti. Söz konusu talep, mahkemede gösterilen videoların kamuoyuyla paylaşımının yasalara uygun olup olmadığı yönündeki tartışmaları da beraberinde getirmişti.

Talebi inceleyen ABD Bölge Mahkemesi Hakimi Yvonne Gonzalez Rogers, videoya federal bölge mahkemelerindeki diğer ifadeler gibi yaklaşılması gerektiğini belirterek talebi reddetti. Steve Jobs’un video ifadesinin canlı bir ifade gibi kabul edildiğini belirten Rogers, söz konusu kaydın mahkemede kişiler tarafından verilen ifadelerden bir farkı olmadığının altını çizdi. Hakim videonun yayınlanması durumunda kamuoyunun itiraz mahkemesinde bile kayıtlı olarak bulunmayan bir videoya erişmiş olacağının altını çizdi.

Steve Jobs’un 2011’in ekim ayında kanser nedeniyle hayatını kaybetmesinden birkaç ay önce kayda alınan video, mahkemeye Apple’ın davacıları tarafından getirilmiş ve şirketin rakiplerini engelleyen bir sektör devi olduğu mesajı iletilmeye çalışılmıştı. Ancak jürinin davacılar aleyhine karar vermiş olması Jobs’un ifadesinin planlanan mesajı vermediğini ortaya koyuyor. Söz konusu videonun dava sonucuna gerçekleştirilecek itirazda da delil olarak mahkemeye sunulması öngörülüyor.


CNet