Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından mayıs ayında görevden alınan Memur-Sen’e bağlı Sağlık-Sen Yenişehir Temsilcisi, Yenişehir Devlet Hastanesi İdari ve Mali İşler Müdürü Mehmet Söğüt’ün, Bursa 2. İdare Mahkemesi’ne açtığı yürütmeyi durdurma davası sonuçlandı. Mahkeme, görevden alma işleminin iptaline hükmetti. Mahkeme kararının tebliğ edilmesiyle birlikte Söğüt’ün, önümüzdeki günlerde görevine dönmesi bekleniyor.


Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, iddiaya göre; mayıs ayında Yenişehir Devlet Hastanesi İdari ve Mali İşler Müdürü olarak görev yapan Mehmet Söğüt’ün kuruma ailevi nedenlerle verdiği talep dilekçesi üzerine Söğüt’ü görevden aldı. Talep dilekçesi vermediğini belirten Mehmet Söğüt, sendika avukatları aracılığıyla Bursa 2. İdare Mahkemesi’nde işlemin iptali talebiyle dava açtı. Dilekçenin, sözleşme döneminde kendilerine zorla imzalattırıldığını savunan Söğüt, görevinde başarılı olduğunu, sendika temsilcisi olması nedeniyle bu şekilde bir işleme muhatap olduğunu dile getirdi. Söğüt, işlemin iptal edilerek mahrum kalınan mali haklarının da iadesini istedi. Davalı Kamu Hastaneleri Kurumu avukatları ise davaya konu olan işlemin usule ve hukuka uygun olduğunu, davacının ailevi sebepler nedeniyle sözleşmenin feshedilmesi talebi üzerine işlemin tesis edildiğini öne sürerek davanın reddedilmesini talep etti. Tarafları dinleyen mahkeme kararını açıkladı.

Görevden alma işleminin iptaline hükmeden Bursa 2. İdare Mahkemesi kararında şu ifadelere yer verildi: "Kendisiyle imzalanan sözleşmeye binaen Bursa Yenişehir Devlet Hastanesi İdari ve Mali İşler Müdürü olarak 2 Kasım 2012 tarihinde göreve başlayan davacının, tarihsiz bir dilekçeye istinaden ailevi nedenlerle (hizmet sözleşmesinin 19. maddesi gereği) sözleşmesinin feshedildiği ortadadır. İdarece fesih talebinin davacıdan geldiğinin belirtildiği ve sözleşme feshi ile ilgili olarak söz konusu dilekçe dışında başka bir hususun öne sürülmediği belirtilmektedir. Davacının ise sözleşme feshini kendisinin istemediğini ileri sürdüğü ve davacının fesih işlemine dayanak olabilecek disiplin cezası, görevinde başarısızlık şeklinde başkaca bir durumun dava dosyasında mevcut olmadığı anlaşılmaktadır. Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline, işlem nedeniyle davacının uğramış olduğu mali kayıpların davalı idarece hesaplanarak davacıya ödenmesine oybirliği ile karar verilmiştir."

Konuyla ilgili olarak konuşan Sağlık-Sen Bursa Şube Başkanı Gökhan Yünkül şunları söyledi: "Yenişehir Devlet Hastanesi İdari ve Mali İşler Müdürü Mehmet Söğüt, başarılı, uyumlu ve hastane personeli tarafından hem insani ilişkileri hem de çalışmaları ile sevilen bir arkadaşımızdı. Sayın Genel Sekreter, hiç bir haklı gerekçe ortaya koymadan, her idareciden sözleşme döneminde, sözleşme imzalamanın önkoşulu olarak alınan tarihsiz istifa dilekçesini işleme koyarak, Mehmet Söğüt arkadaşımızı görevden almıştır. Bu keyfi uygulamaya karşı sendika avukatlarımızın başlattığı hukuk süreci neticesinde, mahkemenin bu kararını memnuniyetle karşıladık. Sağlık-Sen olarak her zaman hakkın ve hukukun yanında olduk. Bizim şiarımız, varlık sebeplerimizden birisi de bir idareci veya personel eğer işinde başarısız olmuşsa, yüz kızartıcı işlere bulaşmışsa kim olursa olsun karşısında olmuşuzdur. Ancak işinde başarılı olan, objektif kriterle uygulanan verimlilik değerlendirmesine göre görevinde başladığı gün itibariyle hem idari hem de mali olarak başarı sağlayan bir idarecinin haksız yere, sırf sendikamız ile olan organik bağından dolayı hedef alınarak, görevden alınmasına sessiz kalamazdık. Sendikamızın avukatları konuyu yargıya taşıdılar ve yargı da gereken cevabı vermiştir. Umarın bu karar emsal oluşturur ve bu tür keyfi uygulamalara yeltenmek isteyenlere ders olur."



CİHAN