İngiltere'deki araç üreticisi Land Rover Ltd. Company'nin Türkiye distribütörü firma hakkında, mahkemenin "arızalı araçların şanzımanlarının sökülmesi"ne yönelik tespit kararını yerine getirmediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu. 

İstanbul'daki bir galeriden aldığı Range Rover marka cipinin arızalanması ve söz konusu arızanın benzer başka araçlarda da tespit edilmesi sonrası açtığı "araçların toplatılması" talepli dava devam eden iş adamı Engin Yakut'un avukatı Candaş Gürol, distribütör firma hakkında iki araç sahibi adına hazırladığı suç duyurusu dilekçesini İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sundu. 

Dilekçede, İstanbul 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin arıza tespiti dosyasına ilişkin şu ifadelere yer verildi: 

"Bu tespit dosyasına konu 34 VA 8888 ve 34 ZM 2121 plakalı araçların şanzımanlarının sökülerek yapılacak olan keşfe hazır edilmesi mahkeme tarafından talep edilmiş ise de Borusan Oto-Range Rover yetkili servisi şanzımanı sökmemiş, mahkemenin talebini yerine getirmemiştir." 

İstanbul 12. Sulh Hukuk Mahkemesi dosyasına sunulan bilirkişi raporunda, "İngiltere Land Rover merkezi ile yapılan görüşmeler neticesinde şanzımanın, şanzıman soğutucu ünitesi ve tesisatının komple değiştirilmesinin gerektiği konusunda talimat verildi" ifadesinin yer aldığı aktarılan dilekçede, "16 Mayıs 2014'te yapılan keşif esnasında, söz konusu raporu hazırlayan bilirkişiler de bizzat yetkili servis elemanları ile görüşmüş, söz konusu şanzımanın neden sökülmediği hususunda dakikalarca konuşulmuştur. Ancak şüpheli Borusan Oto, İstanbul 12. Sulh Hukuk Mahkemesi hakiminin emri ile hazırlanan müzekkereyi icra etmemişlerdir" denildi. 

- Tespit kararı veren hakim, tanık olarak çağrıldı 

Dilekçede, arızalarla ilgili dava sürecini başlatan iş adamı Engin Yakut'un ve tespit kararı veren İstanbul 12. Sulh Hukuk Mahkemesi hakimi Metin Özdemir'in tanık sıfatıyla ifadelerine başvurulması da talep edilerek, distribütör firma sorumlularının, "nitelikli dolandırıcılık, mahkeme delillerini yok etme ve mahkeme kararlarını uygulamama" suçlarından yargılanarak hapisle cezalandırılması talep edildi. 

Başvuruyu işleme koyan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, "mahkeme kararını yerine getirmeme" suçundan soruşturma başlattı. 

İş adamı Engin Yakut'un, Range Rover Vogue marka cipinin arızasının üretimden kaynaklandığının tespit edilmesi üzerine, araçların toplatılması ve geri çağrılması talebiyle açtığı davaya bakan İstanbul 1. Tüketici Mahkemesi, Land Rover Company yetkililerini 17 Eylül'deki duruşmaya çağırmıştı. 


AA